Comisarul pentru apărare Andrius Kubilius discută despre posibilitatea unui divorț între Europa și America

Data actualizării: 4 iulie 2025

Comisarul pentru apărare Andrius Kubilius avertizează că Europa ar trebui să se pregătească pentru o posibilă reducere a prezenței SUA pe continent și să cheltuiască mai mult pentru a se înarma, a ajuta Ucraina și a se apăra de Rusia.

Redirecționarea atenției SUA

Andrius Kubilius a explicat că, deși SUA nu vor abandona NATO, Washingtonul își îndreaptă atenția către regiunea Indo-Pacific din cauza amenințării militare în creștere a Chinei. În acest context, europenii trebuie să-și schimbe mentalitatea, să se pregătească mai mult și să plângă mai puțin pentru o împărțire transatlantică a responsabilităților.


Pentru a „evita un divorț emoțional, furios”, europenii trebuie să-și schimbe mentalitatea: „Mai puține plângeri că suntem trădați și mai multă pregătire rațională pentru o împărțire transatlantică a responsabilităților”.

Europa în fața unei „furtuni perfecte”

Având în vedere perspectiva unei retrageri a SUA, războiul din Ucraina și rapoartele serviciilor de informații care indică faptul că președintele rus Vladimir Putin devine din ce în ce mai agresiv, Europa se confruntă acum cu „furtuna perfectă”, care ar putea duce la o criză profundă.

„În cazul unei agresiuni ruse împotriva unui stat membru NATO sau UE, ne vom confrunta cu o armată rusă testată în luptă, cu milioane de drone”, a declarat Kubilius. „Suntem pregătiți pentru așa ceva? Mă îndoiesc”.

Citește și:

Comisarul îndeamnă UE să se pregătească și să compenseze „gaura uriașă” din pregătirea pentru apărare. Acest lucru implică o creștere radicală a dezvoltării și achiziționării de noi arme și o accelerare a producției industriale pe continentul european.

La summitul său de luna viitoare de la Haga, NATO „va cere probabil membrilor alianței să își majoreze obiectivele de capacitate militară cu 30%. Dar aliații sunt deja cu 30% în urmă în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de capacitate existente”.

Pentru a atinge noul obiectiv, Europa trebuie să intensifice producția industrială și să consolideze „activatorii strategici”, precum inteligența spațială, centrele de comandă și control și capacitățile de transport aerian greu – domenii în care continentul este puternic dependent de SUA.

„Cu siguranță, va costa o mulțime de bani”, a avertizat Kubilius, adăugând că Institutul Internațional pentru Studii Strategice estimează că ar putea costa până la 1.000 de miliarde de dolari pentru aliații europeni să înlocuiască contribuția actuală a SUA la NATO.

În timp ce își consolidează propria apărare, țările UE trebuie, de asemenea, să continue să trimită arme și ajutoare Ucrainei. Ambele obiective pot fi finanțate prin instrumentul de împrumuturi pentru arme SAFE (Security Action for Europe), recent aprobat, în valoare de 150 de miliarde EUR.

„Este pacea în Ucraina și este posibilă victoria Ucrainei după retragerea americană?”, a întrebat Kubilius. „Răspunsul meu este da! Este posibil”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨