Scaderea preturilor la alimente la nivel global in luna mai datorita ieftinirii cerealelor si uleiului

Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), indicele global al preturilor produselor alimentare a inregistrat o scadere in luna mai. Aceasta diminuare a fost posibila datorita scaderii cotationilor la cereale, zahar si uleiuri vegetale.
Indicele FAO si evolutia preturilor
FAO publica lunar propriul Food Price Index, un indice care masoara modificarea preturilor la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna mai 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,7 puncte, in scadere cu 0,8% fata de nivelul inregistrat in luna aprilie. Chiar daca a scazut de la o luna la alta, indicele ramane la o valoare cu 6% mai mare decat cea inregistrata in luna mai 2024, dar cu mai mult de 20% sub maximumul istoric atins in luna martie 2022.
Scaderea din luna mai s-a datorat in primul rand unei reduceri cu 3,7% a preturilor la uleiurile vegetale comparativ cu luna aprilie.
Factorii care au condus la scaderea preturilor
Preturile la uleiul de palmier au scazut din cauza unor factori sezonieri in Asia de Sud-Est. In acelasi timp, preturile la uleiul de soia s-au redus ca urmare a unor livrari mai mari din America de Sud si cererii slabe pentru biocombustibili. Cotationile la uleiul de rapita au scazut pe fondul imbunatatirii perspectivelor privind livrarile din Uniunea Europeana, in timp ce preturile la uleiul de floarea soarelui s-au redus ca urmare a incetinirii cererii mondiale.
Preturile la zahar au scazut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie, pe fondul ingrijorarilor cu privire la perspectivele economiei mondiale, cererii mai slabe din partea industriei alimentare si de bauturi, precum si asteptarilor referitoare la o revenire a productiei mondiale in sezonul urmator. De asemenea, preturile la cereale au scazut cu 1,8% de la o luna alta, in conditiile in care preturile mondiale la porumb s-au diminuat semnificativ.
Pe de alta parte, preturile mondiale la carne au crescut cu 1,3% in luna mai, pe fondul majorarii preturilor la carnea de vita, porc si oaie. Preturile la carnea de pasare au scazut, presate de cotationile mai mici din Brazilia, dupa ce mai multe tari au introdus restrictii la import ca urmare a descoperirii gripei aviare in Brazilia.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨