Vicepremierul Tanczos Barna semnaleaza provocari majore in ceea ce priveste viitorul fiscal-bugetar al Romaniei

Data actualizării: 4 iulie 2025

Vicepremierul Tanczos Barna a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, că deficitul bugetar pe care îl are România este nesustenabil fără măsurile de corecţie. Deficitul de 9,3% cu care am încheiat anul trecut reprezintă o problemă semnificativă, iar timpul pentru a rezolva această problemă este foarte scurt.

Presati de timp

„Suntem presaţi de timp pentru că am avut o perioadă cu foarte multe alegeri, am avut o perioadă în care România şi-a asumat prin mai multe documente aceste corecţii fiscal-bugetare. Atât UE, cât şi agenţiile de rating cu care am vorbit zilele trecute au spus că primele variante prezentate de România nu sunt suficiente, motiv pentru care am elaborat acest pachet”, a declarat Tanczos Barna.


„Suntem în faţa unei provocări majore în ceea ce priveşte viitorul fiscal-bugetar al ţării, dar această provocare poate fi transformată într-o oportunitate dacă sunt luate deciziile ferme şi se implementează reformele necesare pentru a crea un stat mai suplu, un stat care respectă mai mult cetăţeanul, un stat care oferă servicii mai bune”, a mai spus vicepremierul.

Primele şase luni au fost marcate de provocări majore

Vicepremierul a adăugat că în ultimele decenii România a cunoscut o redresare economică semnificativă, recuperând foarte mult din decalajul faţă de celelalte state membre UE. El a susţinut că această traiectorie va putea fi păstrată „doar dacă gestionăm urgent vulnerabilităţile acumulate, respectiv deficitele gemene”. Barna a menţionat că „Această situaţie creată în ultimii 10-12 ani – o apăsare foarte mare pe tot ce înseamnă stabilitate, predictibilitate în România. Creşterea accelerată a datoriei publice şi deficitul bugetar sunt acele elemente care trebuie corectate în viitorul apropiat. Primele şase luni au fost marcate de provocări majore, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.”

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨