Comisia Europeană propune cooperare strânsă cu miniștrii Apărării din UE pentru a contracara viitoarele crize medicale

Data actualizării: 8 iulie 2025

Comisia Europeană solicită cooperare strânsă cu miniștrii apărării din UE pentru a aborda viitoarele crize sanitare. Acesta este unul dintre elementele cheie ale unui nou plan de contramăsuri medicale, conform unui document consultat de Euractiv.

Noua strategie pentru contramăsuri medicale

Strategia, care urmează să fie prezentată în iulie, stabilește modul în care UE poate răspunde mai rapid și mai eficient la viitoarele pandemii sau urgențe sanitare rezultate din războiul chimic sau biologic. Se concentrează pe contramăsuri medicale sau pe orice altceva care poate ajuta la protejarea sau tratarea oamenilor în timpul unei crize sanitare. Aceste măsuri acoperă o gamă largă de instrumente, inclusiv vaccinuri, terapii, diagnostice și echipamente individuale de protecție, cum ar fi măștile.

Planul este structurat în jurul a trei obiective principale: identificarea timpurie a amenințărilor, asigurarea faptului că țările au suficiente provizii medicale și accelerarea dezvoltării de noi tratamente, în special în contextul rezistenței antimicrobiene (AMR).


Sistem de informații pentru detectarea amenințărilor la adresa sănătății

Strategia prevede dezvoltarea unui sistem robust de informații pentru detectarea amenințărilor emergente la adresa sănătății, alături de o nouă platformă IT la nivelul UE, denumită ”ATHINA”, concepută pentru a urmări lanțurile de aprovizionare de urgență și a se integra cu sistemele naționale.

Citește și:

Primul val de priorități include virusurile respiratorii, cum ar fi COVID-19, și virusurile bazate pe contact, cum ar fi variola maimuței. Urmează bolile transmise prin vectori sau virusurile transmise de la animale cu potențial epidemic (cum ar fi malaria, care este transmisă de țânțari), și infecțiile cauzate de bacterii rezistente la antimicrobiene.

În UE, se estimează că 35.000 de persoane mor în fiecare an din cauza rezistenței antimicrobiene și, în ciuda amplorii crizei, sectorul farmaceutic a arătat puțin interes pentru dezvoltarea de noi antibiotice din cauza stimulentelor financiare slabe.

Comisia speră să remedieze această problemă oferind o finanțare accelerată pentru dezvoltarea de antibiotice inovatoare. De asemenea, este prevăzută cooperarea cu Grupul Comun de Sănătate al NATO și cu Comitetul Șefilor Serviciilor Medicale Militare.

Un nou Accelerator de Contramăsuri Medicale, care va fi lansat până la sfârșitul anului 2025, va servi drept ghișeu unic pentru companiile care dezvoltă tehnologii medicale. Acesta va oferi un cadru de finanțare simplificat pentru a ajuta companiile să acceseze diverse instrumente financiare, de la granturi și împrumuturi până la capital de risc.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨