România protejează agricultorii locali și sprijină în continuare Ucraina

Data actualizării: 11 iulie 2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat joi că obiectivele României vizavi de importurile de produse alimentare din Ucraina includ protejarea și sprijinirea adecvată a agricultorilor și producătorilor români, precum și continuarea sprijinului pentru țara vecină. Aceasta a venit ca o clarificare în urma apariției unor informații eronate în spațiul public.

Relațiile comerciale între UE și Ucraina

MAE a subliniat că România are o poziție agreată în ceea ce privește relațiile comerciale între Uniunea Europeană și Ucraina, inclusiv în ceea ce privește importurile agricole. Aceasta include introducerea în textul acordului revizuit dintre UE și Ucraina a unor elemente precum clauza de salvgardare și a standardelor de calitate pentru produsele agro-alimentare.

Discuțiile privind acordul revizuit se desfășoară la nivelul Uniunii Europene, fiind vorba de politici europene sectoriale agricole, comerciale și economice, și nu în formate regionale, se afirmă în comunicatul MAE.


Impactul războiului asupra Ucrainei

Subiectul impactului războiului asupra Ucrainei și implicațiile asupra sectorului său agricol, precum și modul în care acestea afectează piața internă a Uniunii Europene sunt pe agenda de lucru a Consiliului Agricultură și Pescuit, care va avea loc luni, 14 iulie.

Citește și:

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, ministrul Afacerilor Externe au discutat pentru a asigura împreună susținerea intereselor României. Poziția României a fost deja exprimată, inclusiv la nivelul COREPER, în vederea discuțiilor privind acordul revizuit și a pregătirii reuniunii de săptămâna viitoare.

„Poziția României pleacă de la integrarea intereselor multisectoriale și urmărește protejarea și sprijinirea corespunzătoare a agricultorilor și producătorilor români simultan cu continuarea sprijinului pentru Ucraina.”

MAE a mai menționat că narativele care pun aceste obiective în contradicție nu țin de realitatea obiectivă a politicilor României și vizează generarea de tensiuni într-un context dificil în care categorii de cetățeni, cum sunt fermierii, au îngrijorări legitime care sunt speculate.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨