Ratingul Bulgariei îmbunătățit de Fitch după aprobarea aderării la euro

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul pentru datoria pe termen lung în valută a Bulgariei. Aceasta a crescut de la ‘BBB’, până la ‘BBB plus’, precum şi ratingul pentru datoria pe termen scurt în valută, de la ‘F2’, până la ‘F1’. Perspectiva asociată este una ‘stabilă’.
Impactul aderării la euro
Îmbunătăţirea ratingului suveran vine în urma deciziei miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene de a adopta în unanimitate aderarea Bulgariei la euro de la 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb a fost stabilit la 1,95583 leva pentru un euro. Dacă totul decurge conform planului, Bulgaria va deveni al 21-lea stat membru al zonei euro.
Fitch consideră adoptarea euro drept un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei.
Adoptarea euro va oferi ţării statutul de monedă de rezervă, va consolida cadrul de politică monetară, va reduce costul tranzacţiilor, va elimina riscul cursului de schimb pentru bilanţurile companiilor şi ale gospodăriilor şi va deschide opţiuni suplimentare de finanţare externă. Băncile bulgare vor avea, de asemenea, acces la facilităţile de lichiditate ale BCE.
Proiecții economice
Fitch se aşteaptă ca ritmul de creştere reală a PIB-ului Bulgariei să rămână stabil la 2,8% în 2025. Creşterea solidă a salariilor nominale şi creşterea cheltuielilor consumatorilor ar urma să susţină acest avans înainte de aderarea la zona euro. Ritmul de creştere este aşteptat să se modereze, până la 2,5% în 2026, existând posibilitatea ca avansul economiei să fie impulsionat ca urmare a aderării la euro.
Moneda unică europeană a fost lansată pe 1 ianuarie 1999 pentru tranzacţiile electronice, dar a luat o formă concretă începând cu 1 ianuarie 2002. Ulterior, s-au alăturat alte opt ţări, ultima fiind Croaţia în 2023. Teoretic, toate ţările membre UE s-au angajat să adere la euro imediat ce vor îndeplini condiţiile, dar nu a fost stabilit niciun calendar. Singura excepţie este Danemarca, care a negociat o excepţie după un referendum care a respins adoptarea monedei euro în 2000.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨