Nicușor Dan a trimis înapoi spre reexaminare legea care permite șoferilor să ia permisul fără să dea sala

Președintele Nicușor Dan a retrimis Parlamentului legea care prevedea ca unii șoferi să poată obține permisul de conducere fără să mai susțină proba teoretică.
Este vorba de modificarea Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care fusese adoptată în Parlament și prevedea anumite scutiri de la testul scris pentru anumite categorii de permis.
Legea merge din nou la parlament pentru reexaminare

Presidential candidate Nicusor Dan smiles while holding a stamp before casting his ballot in the second round of the country’s presidential election redo in Fagaras, Romania, Sunday, May 18, 2025. (AP Photo/Eduard Vinatoru)
Potrivit proiectului, cei care dețin permis de categoria B1, obținut la 16 sau 17 ani, urmau să poată lua permisul categoria B fără să mai dea sala, ci doar promovând proba practică și respectând celelalte cerințe legale. Tot așa, cei cu permis categoria A1 puteau cere A2 sau A fără să mai susțină testul teoretic.
În forma finală adoptată de Camera Deputaților, unde s-a votat un amendament propus de Comisia de apărare și Comisia juridică, se preciza:
„Persoanele care deţin permis categoria B la data intrării în vigoare a legii şi fac dovada că au absolvit cursuri teoretice şi practice pentru categoria A, pot obţine categoria A sau A2 fără susţinerea probei teoretice, fiind necesare promovarea probei practice şi îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege”.
Nicușor Dan a explicat în documentul transmis Parlamentului că legislația europeană nu permite o astfel de scutire fără anumite condiții clare. Potrivit directivei UE:
„Statele pot permite trecerea de la A1 la A2 sau A, respectiv de la A2 la A, fără un nou examen teoretic, doar dacă solicitantul a acumulat minimum doi ani experiență în conducerea unei motociclete din categoria anterioară și a urmat un curs sau a trecut un test de aptitudini și comportament”.
„Din coroborarea acestor norme rezultă că, în forma redactată, legea aflată la promulgare nu cuprinde această condiţie a unei minime experienţe care să justifice exceptarea de la obligaţia susţinerii probei teoretice”, a subliniat șeful statului.
El a mai spus că, dacă ne uităm la prevederile din directivă, dar și la legislația națională, cum ar fi articolul 20 alineatul 4 litera c din OUG 195/2002, apare clar că:
„Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de: 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A”.
Președintele atrage atenția că, astfel, cerința celor doi ani de experiență este valabilă doar pentru cei între 20 și 24 de ani, nu și pentru cei care au peste 24 de ani și vor permisul categoria A. În opinia sa, trebuie reanalizat textul și introdusă această condiție pentru toți, „indiferent de vârstă”.
Președintele a cerut explicit reanalizarea articolului pentru a-l pune în acord cu normele europene. În cererea transmisă Parlamentului, acesta a precizat:
„Apreciem că se impune reanalizarea textului menţionat pentru concordanţa acestuia cu cadrul european amintit, în sensul instituirii condiţiei ca solicitantul să fi acumulat minimum doi ani de experienţă în conducerea unei motociclete din categoria A1 (pentru obţinerea permisului din categoria A2 sau A), respectiv din categoria A2 (pentru obţinerea permisului din categoria A), indiferent de vârstă”.
Diferențele dintre categoriile de permis au fost un alt motiv invocat de șeful statului pentru trimiterea legii înapoi. El a explicat că între testele teoretice pentru categoriile B și cele pentru A sau A2 există diferențe semnificative, motiv pentru care nu se poate face o echivalare sau exceptare automată.
„Intervenţiile legislative trebuie să fie corelate şi cu celelalte dispoziţii legale în vigoare, pentru respectarea standardelor de calitate a legii”, a transmis Nicușor Dan, invocând prevederile din articolul 23 alineatul 9 din Ordonanța de urgență nr. 195/2002.
Acest articol prevede:
„Examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitat. Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate. Condiţiile de obţinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament”.
La finalul documentului, președintele reamintește că Parlamentul rămâne autoritatea competentă în materie legislativă și solicită reexaminarea completă a legii pentru ca aceasta să respecte atât legislația națională, cât și cea europeană.
„Faţă de argumentele expuse mai sus, şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨