Antenele de pe Parlament, o sursa de radiații? Angajații Senatului cer demontarea acestora

Data actualizării: 11 iulie 2025

Angajații Senatului României au luat o decizie neașteptată vineri, solicitând demontarea imediată a antenelor de comunicații și a echipamentelor de pe clădirea Parlamentului. Motivul? Acestea ar genera câmpuri electromagnetice și radiații, conform declarațiilor acestora. Această cerere vine în urma deciziei guvernului Bolojan de a tăia „sporul pentru condiții vătămătoare”.

Sindicatele intervin

Membrii sindicatelor angajaților din Senat argumentează că, în lipsa așa-numitului „spor de antenă”, demontarea echipamentelor de pe clădire este singurul mod de a elimina sursa riscului. Acest risc la care se referă angajații este cel de a fi zilnic expuși la radiații. „Alternativ, dacă eliminarea acestor echipamente nu este posibilă, atunci plafonarea nivelului de emisii de unde electromagnetice echivalent la suma de 300 lei”, se arată într-o solicitare adresată oficialilor.

Impactul asupra sănătății

„Nu este vorba doar de teorii sau speculații. Munca zilnică în proximitatea acestor echipamente a fost asociată cu numeroase cazuri de cancer în rândul colegilor noștri, unele cu final tragic”, se arată în comunicatul sindicatelor. De asemenea, angajații Senatului susțin că expunerea la radiații este una „continuă, nu ocazională”. Antenele de pe etajele 9-10 și echipamentele tehnice de securitate funcționează permanent, rezultând o expunere constantă la niveluri ridicate de radiații ionizante și neionizante, provenite de la echipamente militare, informative și comerciale.


„Ni se spune că sporul nostru este un ‘moft bugetar’. Dar, cum poate fi un moft lupta pentru a ne proteja sănătatea? Acest spor nu este un capriciu financiar, ci un drept fundamental, câștigat pe baza unei expertize tehnice avizate metrologic”

În plus, angajații Senatului menționează existența unui raport oficial care ar fi confirmat niveluri alarmante de radiații electromagnetice, mult peste limita maximă admisă, generate de echipamentele instalate pe clădirea Parlamentului. În ciuda acestor argumente, diminuarea sporului de antenă este considerată „foarte mică”, de doar 0,04% din PIB.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨