Asta mai lipsea. Nicușor Dan se ceartă cu Donald Trump. Este știrea momentului

Președintele României, Nicușor Dan, a reacționat public la anunțul liderului american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale de 30% asupra Uniunii Europene, începând cu 1 august.
Într-un mesaj postat duminică pe platforma X, șeful statului a subliniat sprijinul României pentru demersurile Comisiei Europene de a continua discuțiile cu SUA și de a încheia un acord comercial cât mai curând.
România își exprimă susținerea pentru Ursula von der Leyen
Romania fully supports the efforts of the European Commission and of the President @vonderleyen to continue the negotiations and reach an agreement with the US before the 1st of August.
We also support the EU approach
towards a negotiated solution with the U.S., in the…— Nicușor Dan (@NicusorDanRO) July 13, 2025
„România susține pe deplin eforturile Comisiei Europene și ale președintei Ursula von der Leyen de a continua negocierile și de a ajunge la un acord cu Statele Unite înainte de 1 august. De asemenea, România susține abordarea UE spre o soluție negociată cu SUA, în interesul cetățenilor noștri, al companiilor și al parteneriatului transatlantic”,
a transmis Nicușor Dan prin mesajul său oficial.
Sâmbătă, Donald Trump a făcut publică o scrisoare transmisă Ursulei von der Leyen, în care își anunță decizia de a introduce o taxă vamală unică de 30% pentru toate produsele provenite din Uniunea Europeană, pe lângă tarifele deja existente pe anumite sectoare. Justificarea adusă de președintele american are legătură cu dezechilibrul în balanța comercială dintre SUA și UE.
„(…) Am ajuns la concluzia că trebuie să ne îndepărtăm de aceste deficite comerciale pe termen lung, mari și persistente, generate de politicile și barierele comerciale tarifare. Din păcate, relația noastră a fost departe de a fi reciprocă. Începând cu 1 august 2025, vom percepe Uniunii Europene un tarif de doar 30% pentru produsele UE trimise în Statele Unite, separat de toate tarifele sectoriale”,
a scris Trump.
Documentul trimis de președintele SUA este asemănător cu altele adresate mai multor lideri mondiali, în care sunt anunțate aceleași măsuri tarifare. Oficialii americani au menținut până acum aceeași poziție privind dezechilibrele comerciale și măsurile protecționiste.
În ciuda tonului ferm din scrisoarea lui Donald Trump, Comisia Europeană nu renunță la ideea unui acord amiabil. Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană rămâne deschisă dialogului și vrea să evite o escaladare a conflictului comercial.
„Uniunea Europeană dorește în continuare să ajungă la un acord comercial cu Washingtonul”,
a transmis președinta Comisiei, chiar în aceeași zi în care președintele american a făcut anunțul oficial despre noile taxe.
Anunțul lui Trump vine într-un moment în care mai multe guverne europene fac presiuni pentru un cadru comercial stabil cu SUA, iar România se alătură acestor eforturi. Prin vocea președintelui Nicușor Dan, țara noastră susține ideea unei soluții negociate și afirmă că interesul companiilor și al cetățenilor din UE trebuie să fie prioritar în acest proces.
Îngrijorările legate de impactul acestor taxe sunt împărtășite de mai multe state membre ale Uniunii, care văd în decizia lui Donald Trump o măsură unilaterală ce ar putea afecta semnificativ exporturile europene.
Scrisoarea transmisă de liderul de la Casa Albă către Ursula von der Leyen este doar una dintre multele trimise către omologi din întreaga lume, toate conținând același mesaj: SUA își revizuiesc relațiile comerciale și vor impune noi reguli menite să reducă dezechilibrul în favoarea Washingtonului.
Potrivit declarațiilor oficiale, noile tarife urmează să intre în vigoare la 1 august 2025 și se vor aplica produselor europene exportate în Statele Unite, indiferent de sector. Mesajul lui Trump precizează că această taxă este „separat de toate tarifele sectoriale”, ceea ce înseamnă că nu le va înlocui, ci se va adăuga peste cele deja existente.
Reacția rapidă a României arată dorința Guvernului de la București de a menține relațiile comerciale transatlantice și de a evita tensiunile suplimentare. Prin implicarea sa, România transmite un semnal clar că este aliniată poziției Comisiei Europene și dorește o soluție diplomatică.
Ask ChatGPT
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨