Marea Britanie devine principalul obiectiv al atacurilor cibernetice rusesti in urma realegerii lui Donald Trump

Marea Britanie a devenit ținta principală a atacurilor cibernetice și spionajului rusesc, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin își concentrează eforturile pentru a nu-și ofensa omologul american în timpul negocierilor privind conflictul din Ucraina, potrivit The Times.
Creșterea atacurilor hibride
Surse guvernamentale britanice au indicat o creștere a numărului de ‘atacuri hibride’ rusești asupra Marii Britanii începând cu ianuarie. Acestea includ atacuri cibernetice și încercări de sabotare a infrastructurii vitale. Un oficial guvernamental de rang înalt a menționat că atitudinea mai prietenoasă a lui Trump față de Putin, comparativ cu administrația americană anterioară, a dus la o creștere a atacurilor asupra țintelor britanice în loc de cele americane.
„Din propaganda recentă a Rusiei a fost foarte evident că suntem ținta numărul unu”, a spus oficialul guvernamental de rang înalt.
Șefii serviciilor secrete britanice au avertizat de mult timp că pilonii esențiali ai economiei britanice și ai infrastructurii naționale sunt atacați constant de Rusia și de o serie de agenți susținuți de statul rus.
Campania de atacuri hibride ale Rusiei
Campania de atacuri hibride ale Rusiei asupra Regatului Unit și a aliaților săi a crescut semnificativ de la invazia Ucrainei din februarie 2022. Aceasta s-a manifestat prin operațiuni precum atacuri cibernetice asupra întreprinderilor și a guvernului, sabotajul cablurilor electrice submarine și campanii de dezinformare online.
Ministerul Apărării a dezvăluit în luna mai că a respins 90.000 de atacuri cibernetice legate de state ostile în ultimii doi ani. Multe dintre atacuri au fost ‘indirecte’ și au provenit de la intermediari care aveau legături cu guvernul rus.
Strategia de securitate națională a Regatului Unit a subliniat riscul tot mai mare al atacurilor din partea Rusiei și a altor state ostile. Potrivit acesteia, ‘unii adversari pun bazele unor conflicte viitoare, poziționându-se pentru a acționa rapid și a provoca perturbări majore ale lanțurilor noastre energetice și/sau de aprovizionare.’
Matthew Savill, directorul departamentului de științe militare de la think tank-ul Royal United Services Institute, a declarat că o mare parte din pregătirea Marii Britanii ‘depinde de conștientizarea publicului atât a problemelor, cât și a amenințărilor’.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨