Romania si Franta cer amanarea acordului comercial UE – Mercosur pentru protejarea fermierilor

Data actualizării: 14 iulie 2025

Ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu, a dezvăluit recent că a purtat discuții cu omoloaga sa din Franța, cu scopul de a amâna cu cel puțin doi ani aplicarea acordului de liber schimb între UE și blocul Mercosur din America Latină. Motivul acestei întârzieri ar fi acela de a permite statelor membre să realizeze o analiză detaliată a efectelor asupra fermierilor și asupra siguranței alimentare.

Obiectivele discutiilor

Ministrul Barbu a declarat că această decizie a fost luată pentru a proteja interesele fermierilor români. „Așa cum am transmis încă de la începutul acestui an, România nu poate fi de acord cu acest acord care le-ar crea mari dificultăți fermierilor noștri”, a afirmat ministrul Agriculturii.

„Am propus o prorogare de cel puțin doi ani a aplicării Acordului UE-Mercosur, pentru a permite statelor membre să realizeze o analiză detaliată a efectelor asupra fermierilor și asupra siguranței alimentare”

a adăugat el.


Rezistenta la nivel european

La nivel european, cei care susțin acordul argumentează că acesta oferă o modalitate de a reduce dependența de comerțul cu China și apără statele UE de impactul tarifelor comerciale. Opozanții, în special Franța, dar și Italia și Polonia, spun că acordul va duce la importuri ieftine de mărfuri sud-americane și că nu se vor respecta standardele de siguranță alimentară și de mediu ale UE. Importul de carne de vită din țările latino-americane a fost cea mai mare preocupare. Acordul comercial trebuie aprobat de cel puțin 15 dintre cele 27 de state membre ale UE, reprezentând cel puțin 65% din populația blocului.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨