Nicuşor Dan şi-a prezentat lista donatorilor din campania electorală: „În precampania prezidenţială din 2025, donaţiile au fost de 9.500.000 de lei”/ Cine sunt principalii susţinători

Data actualizării: 15 iulie 2025

Nicușor Dan a prezentat luni, într-o conferință susținută în fața presei, toate sumele strânse și cheltuite în campaniile electorale din 2024 și 2025, precizând că doar pentru cursa prezidențială a utilizat aproape 70 de milioane de lei.

Printre principalii susținători se regăsesc Măriuca și Florin Talpeș, Dan Ostahie, dar și un donator anonim care a oferit aproape jumătate de milion de lei.

Cheltuieli și donații detaliate pentru locale și prezidențiale


În ceea ce privește campania pentru alegerile locale din 2024, Nicușor Dan a precizat că în precampanie a strâns 1.750.000 de lei, dintre care a cheltuit 1.600.000.

Citește și:

„Diferența dintre donațiile pe care le-am primit și cheltuielile pe care le-am făcut a fost 145 de mii de lei”

, a spus el. Printre cei care au contribuit semnificativ se numără

„Măriuca și Florin Talpeș cu 660.000 de lei, Bogdan Micu, 250.000 de lei”

În total, au fost

„3.179 donații online de la 2.954 de donatori”

în valoare de 843.000 de lei.

În campania efectivă pentru alegerile locale, suma maximă legală de 660.000 de lei a fost atinsă, bani pentru care candidatul s-a împrumutat cu 480.000 de lei. Aceste împrumuturi au fost ulterior returnate, după ce Autoritatea Electorală Permanentă i-a rambursat întreaga sumă.

În ceea ce privește prezidențialele, Nicușor Dan a declarat că în precampania din 2025 a primit donații în valoare de 9,5 milioane de lei, dintre care a cheltuit 7 milioane. Restul de 2,5 milioane a rămas neutilizat, iar donațiile mici, sub 5.000 de euro, au fost cele mai numeroase:

„18.700, de la 15.800 de donatori unici, iar suma strânsă a fost de 6,5 milioane de lei”.

Între donatorii importanți se regăsesc

„Măriuca și Florin Talpeș, cu 810.000 lei, Dan Ostahie, cu 810.000 lei”

, sumă care reprezintă limita maximă legală pentru o persoană fizică. Alături de aceștia, au mai contribuit Aurel Iancu cu 500.000 de lei, Ana-Maria Mihai cu 250.000 de lei, și o persoană anonimă cu 485.000 de lei.

În turul întâi al prezidențialelor, cheltuielile s-au ridicat la 20,5 milioane de lei, sumă pentru care Nicușor Dan a solicitat rambursarea de la AEP și s-a împrumutat de la 111 persoane. În turul doi, cheltuielile au fost și mai mari – 40,5 milioane de lei, iar împrumuturile au venit de la 239 de persoane.

Pentru a asigura transparența, Nicușor Dan a anunțat că presa va primi documentele complete, inclusiv listele cu donatorii și creditorii implicați în campaniile din 2024 și 2025. A subliniat și faptul că numele au fost făcute publice doar cu acordul expres al persoanelor respective.

„Le-am cerut donatorilor și celor care m-au împrumutat să spună dacă vor să le apară numele sau să rămână confidențial”

„În primul rând, un tabel cu cele 3.300 de donații din alegerile locale. Acolo, persoanele care au donat au avut posibilitatea fie să-și lase numele, fie să spună că vor să rămână confidențiale. O să aveți, de asemenea, tabelul cu cele 19.000 de donații de la alegerile prezidențiale unde, la fel, a existat un câmp în care persoanele puteau să opteze să își spună numele sau aleagă confidențialitatea”

, a explicat Nicușor Dan.

Tot el a adăugat că există un al treilea tabel cu cele 350 de persoane care l-au împrumutat în cursa pentru Președinție. Ulterior, acestora li s-a trimis un mail cu întrebarea dacă sunt de acord să le fie făcut public numele.

„O să vedeți că aproape jumătate au și-au publicat numele”

, a precizat președintele. Acesta a anunțat și că declarația sa de avere va fi urcată pe site-ul Președinției, conform legii, însă a menționat că documentul este

„mai incomplet decât documentele pe care o să vi le dau”.

În ceea ce privește partea financiară, Nicușor Dan a lămurit că toate sumele au fost rambursate conform procedurii legale.

„Întreaga sumă cheltuită i-a fost rambursată de Autoritatea Electorală Permanentă, iar apoi el a rambursat împrumuturile venite de la o bancă şi de la trei persoane fizice”.

Referitor la banii rămași după campanie, candidatul a indicat că aceștia ar putea fi direcționați către o inițiativă civică.

„În ipoteza în care ele vor fi rambursate integral, o să fie o sumă de aproximativ două milioane și jumătate de lei, care va rămâne. Ca să fie foarte clar, am spus că aceștia cuprind și banii din 2024, acei 145 de mii de lei, pe care i-am folosit în 2025”

, a explicat el.

Intenția este ca suma respectivă să fie folosită în sprijinul ONG-urilor care activează în zona civică, nu socială.

„Convingerea mea este că noi trebuie să dezvoltăm foarte mult cauza civică. Adică, asociații care să se intereseze, să facă cereri de informații publice, să vadă unde autoritatea centrală sau locală derapează. Și aici suntem în suferință”

, a spus Nicușor Dan.

Pentru anul 2025, candidatul așteaptă confirmarea rambursării sumei totale de 61 de milioane de lei. El a subliniat că va consulta opinia celor care l-au sprijinit înainte de a lua decizia finală asupra destinației banilor rămași.

„Evident că o să mă consult cu bine oamenii care mă urmăresc. Eu mi-aș dori ca acești bani să fie dați pentru a stimula cauze civice”

, a încheiat acesta.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨