Cinci tari din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, se opun unei noi intelegeri comerciale cu Ucraina

Data actualizării: 15 iulie 2025

Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania au exprimat nemultumiri in cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Agricultura al UE, in legatura cu un nou acord comercial intre Ucraina si Uniunea Europeana. Acest acord este bazat pe Zona de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare (DCFTA), conform informatiilor furnizate de European Pravda.

Potentialul de destabilizare a pietelor agricole

Conform unor diplomati UE prezenti la reuniune, cele cinci tari considera ca noul acord comercial cu Ucraina, propus de Comisia Europeana ca inlocuitor pentru regimul comercial fara vize care a expirat la inceputul lunii iunie, ar putea destabiliza pietele agricole ale UE.

‘Cinci tari – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania – au ridicat astazi problema noilor conditii comerciale cu Ucraina in cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Agricultura al UE. Acestea sunt convinse ca noul acord in cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare (DCFTA) ar putea destabiliza pietele europene’, a declarat o sursa.

Discutii la nivelul UE

Christophe Hansen, comisarul european pentru Agricultura si Alimentatie, a confirmat ca schimburile comerciale cu Ucraina au fost discutate la o reuniune a Consiliului UE din 14 iulie, la Bruxelles. Hansen a reamintit ca Acordul de liber schimb aprofundat si cuprinzator din 2016 trebuia revizuit in 2021, dar acest lucru a devenit imposibil din cauza razboiului de agresiune al Rusiei in Ucraina. In ciuda acestor discutii, European Pravda a aflat ca cele cinci tari continua sa insiste asupra modificarii proiectelor de amendamente la DCFTA care au fost deja convenite cu Ucraina.


La 30 iunie, Comisia Europeana a incheiat negocierile cu Ucraina privind principiile revizuirii Acordului de liber schimb aprofundat si cuprinzator dintre Ucraina si UE in urma expirarii Masurilor Comerciale Autonome, care au introdus un tratament preferential pentru exportatorii ucraineni pana la 5 iunie 2025.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨