Europa va asigura fondurile necesare pentru armele americane destinate Ucrainei

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a dat asigurări marți că statele europene membre ale Alianței vor găsi fondurile necesare pentru a cumpăra arme și muniții din SUA pentru a le oferi Ucrainei. Acesta a avertizat că țări precum Brazilia, China sau India ar putea suferi consecințe grave din cauza sancțiunilor secundare americane dacă vor continua să facă afaceri cu Rusia, potrivit Reuters.
Planul lui Trump
Președintele republican Donald Trump, a anunțat recent un plan prin care alte state membre ale NATO vor cumpăra echipamente militare din SUA pentru a le transfera Kievului. Acest plan vine în contextul în care, sub conducerea lui Trump, Statele Unite nu au mai aprobat niciun nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, însă au continuat livrările de arme și muniții către Kiev.
Sancțiuni pentru aliații Rusiei
În plus, Trump a amenințat că, dacă în 50 de zile nu se încheie războiul cu Ucraina printr-un acord cu Kievul, Statele Unite vor impune taxe vamale ‘dureroase’ de 100% atât Rusiei cât și țărilor care importă mărfuri din Rusia, în special Brazilia, China și India.
Încurajarea mea pentru aceste trei țări în special este aceea ca, dacă locuiți acum la Beijing, la Delhi sau sunteți președintele Braziliei, să analizați acest lucru, întrucât v-ar putea afecta foarte mult
a declarat Rutte.
Mark Rutte a asigurat că statele NATO vor găsi bani pentru a cumpăra din SUA arme și muniții pe care apoi să le ofere Ucrainei, conform planului dorit de Trump. Acesta a precizat că Statele Unite vor furniza acum ‘masiv’ arme Ucrainei ‘nu doar pentru apărare aeriană, ci și rachete, dar și muniție plătită de europeni’.
Întrebat dacă se discută despre rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, Rutte a răspuns: ‘Este vorba atât de arme defensive cât și ofensive. Așadar, sunt multe tipuri de arme, dar nu am discutat în detaliu ieri cu președintele. Despre acestea discută acum Pentagonul, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, împreună cu ucrainenii’.
Mai multe state membre ale NATO s-au declarat deja dispuse să contribuie financiar pentru aceste achiziții, printre ele numărându-se Danemarca, Țările de Jos (Olanda) și Suedia, cărora li s-ar adăuga, potrivit lui Rutte, Germania, Canada, Norvegia, Finlanda și Regatul Unit.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨