Furnizorii de energie electrică reduc tarifele, dar facturile cresc

Data actualizării: 18 iulie 2025

La două săptămâni de la eliminarea plafonării energiei electrice, românii cu venituri mici se întreabă când vor primi ajutorul promis de guvernanți. Furnizorii au început să scadă tarifele, oferind chiar oferte atractive pentru cei care doresc să schimbe furnizorul. Cu toate acestea, la 1 august, TVA-ul va crește de la 19 la 21%, anulând astfel orice câștiguri rezultate din tarifele mai mici.

Impactul creșterii tarifelor

Facturile care includ consumul pe luna iulie au început deja să sosească la români. Deși acestea acoperă doar câteva zile din luna iulie, impactul creșterii tarifelor este deja vizibil. Până la 1 iulie, românii cu un consum mic sau mediu plăteau 68, respectiv 80 de bani pe kWh. Acum, cea mai bună ofertă este în jur de 1 leu pe kWh, iar cea mai mare depășește 2 lei pe kWh. De exemplu, un bucureștean, în funcție de furnizorul ales, va plăti pentru un consum de 150 de kWh între 156 de lei și 343,5 lei.

Autoritățile și experții în energie recomandă romanilor să caute cele mai bune oferte pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE și să schimbe furnizorul dacă este necesar. Furnizorii au început să reducă tarifele, iar acest trend pare să continue. Majoritatea ofertelor sunt acum în intervalul 1,3-1,5 lei/kWh, cel puțin pentru Capitală.


Situația în regiunea Moldovei

Moldovenii vor plăti cele mai mari tarife. Un băcăuan, de exemplu, va plăti cu circa 10,5 lei mai mult decât un locuitor din București, deși sunt la același furnizor. Diferența este dată de tariful de distribuție, care este mai mare în județele din Moldova.

Citește și:

Sfatul economiștilor: românii trebuie să facă economii.

De la 1 august, vom avea un TVA crescut, a declarat Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. Aceasta va adăuga facturii câțiva lei în plus. Blocul Național Sindical a avertizat că, după liberalizarea prețurilor la energie, există riscul ca un sfert dintre români să nu-și poată achita la timp facturile. Mai ales că de la 1 august intră în vigoare și creşterea TVA și majorarea accizelor la carburanți, care vor duce la scumpiri în lanț.

Sindicatele cer creșterea pragului de venituri până la care statul oferă tichetele de energie. Acum ar trebui să le primească doar cei cu venituri de până în 1.940 de lei sau 1.784 de lei pe membru de familie.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨