51 de ani de la invazia Turciei asupra Ciprului, un eveniment care a divizat insula

Data actualizării: 20 iulie 2025

Atunci când vorbim despre istoria recentă a Europei, un eveniment crucial care nu trebuie uitat este invazia Ciprului de către Turcia din 1974. Acest eveniment a divizat insula și a generat o sursă continuă de tensiune între Grecia și Turcia, ambele state fiind partenere NATO.

Un moment de amintire și reflecție

Duminică, ciprioții greci și turci au marcat 51 de ani de la acest eveniment dramatic. Sirenele de raid aerian au sunat în zonele din sudul Ciprului, populate de ciprioți greci, la ora exactă la care trupele turcești au debarcat pe coasta de nord. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a participat la festivități în nordul Ciprului, un stat separatist recunoscut doar de Ankara. În sud, președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a participat la o slujbă de pomenire dedicată celor peste 3.000 de persoane care au murit în invazia turcească.

„În ciuda celor care vor să uităm, nu vom uita niciodată și nu vom ceda niciun centimetru de pământ”, a spus Christodoulides.

Un conflict nerezolvat

Conflictul latent complică ambițiile Turciei de a promova legături mai strânse cu Uniunea Europeană, din care fac parte atât Cipru, cât și Grecia. Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat recent că cele două părți vor continua discuțiile privind măsurile de consolidare a încrederii, subliniind că „mai este un drum lung de parcurs”.


Înainte de invazie, ciocnirile dintre ciprioții turci și cei greci au determinat retragerea ciprioților turci dintr-un guvern de partajare a puterii și desfășurarea forțelor de menținere a păcii ale ONU în 1964. De atunci, eforturile de reunificare a Ciprului ca federație bicomunală au eșuat în mod repetat.

Citește și:

Este evident că această situație nu poate fi uitată și că soluția la acest conflict istoric necesită dialog, înțelegere și angajament din partea tuturor părților implicate.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨