Administrația Trump a analizat posibilitatea rezilierii contractelor cu SpaceX dar le-a considerat esențiale pentru Departamentul Apărării

Data actualizării: 22 iulie 2025

Administrația președintelui american Donald Trump a luat în considerare posibilitatea rezilierii contractelor cu SpaceX după un conflict public dintre președinte și Elon Musk, potrivit The Wall Street Journal. La doar câteva zile după ce Trump a ridicat problema ruperii legăturilor cu afacerile lui Musk la începutul lunii iunie, a fost inițiată o revizuire a contractelor companiei SpaceX.

Revizuirea contractelor SpaceX

Pe 5 iunie, Trump a sugerat pe rețeaua sa, Truth Social, că rezilierea contractelor guvernamentale cu companiile lui Musk ar fi o modalitate eficientă de economisire a banilor federali. Un înalt funcționar al Administrației Serviciilor Generale a solicitat ulterior Departamentului Apărării să completeze un tabel cu toate contractele actuale ale SpaceX și alte acorduri de tranzacție.

„Foile de calcul, cunoscute sub numele de «fișe de evaluare», includeau valoarea contractelor SpaceX și dacă un concurent ar putea face aceeași treabă mai eficient”

Nerealizarea rezilierii contractelor

După analiza datelor, oficialii Casei Albe și ai agențiilor, inclusiv cei de la Pentagon, au stabilit că majoritatea contractelor erau vitale pentru misiunile Departamentului Apărării și ale NASA. Una dintre persoanele implicate a menționat că unele contracte SpaceX ar putea face obiectul unei examinări continue.
Președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, s-a întâlnit cu oficialii Casei Albe în timp ce revizuirea era în curs. Scopul unei astfel de analize este de a identifica potențialele risipe în acordurile de miliarde de dolari pe care compania le are cu guvernul SUA.
Oficialii Administrației Trump au decis că nu pot anula majoritatea acordurilor, deoarece acestea sunt esențiale pentru Departamentul Apărării al SUA și NASA. Evaluarea preliminară a confirmat dominația SpaceX ca principal producător de rachete din lume și principalul furnizor de internet prin satelit.
Musk a devenit șeful Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) după ce Donald Trump a revenit la președinție. La sfârșitul lunii mai, miliardarul a revenit la afaceri. Conflictul între Musk și președintele SUA a izbucnit după ce omul de afaceri a criticat proiectul de lege al lui Trump privind cheltuielile Congresului.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨