Reforma companiilor de stat aduce pierderi masive: 266 de companii înregistrează un deficit de 2,5 miliarde de lei

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a prezentat recent măsurile privind reforma companiilor de stat, care includ reducerea numărului de membri în consiliile de administrație, diminuarea remunerațiilor, limitarea beneficiilor și restricționarea funcționarilor publici să facă parte doar dintr-un singur consiliu de administrație. Aceste măsuri vin în contextul în care, potrivit acestuia, „266 de companii publice generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, iar șapte dintre acestea fac pierderi de două miliarde de lei, după ce primesc subvenții”.
Pierderi semnificative înregistrate de companiile publice
Pe lista companiilor publice cu pierderi majore se află nume grele precum CFR SA, CFR Marfă, Termoenergetica sau Metrorex. Anastasiu a menționat că subvențiile de la stat se ridică la 14 miliarde de lei, iar profiturile pe toate companiile sunt de 15 miliarde de lei, fără subvenții. „La nivel național, 266 de întreprinderi generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, dintre care 7 companii generează pierderi de două miliarde – după ce primesc subvenții”, a declarat Anastasiu.
Companiile locale și situația lor financiară
În ceea ce privește companiile locale, există 1.182 de astfel de companii. „270 de SA-uri, 78 de regii autonome și 834 de SRL-uri. În jur de 300 de companii nu au depus date financiare, deci nu știm despre ele nimic. În jur de 250 de companii au venituri zero. Acestea împreună dau 550 de companii care au fie venituri zero, fie nu știm nimic despre ele – din cele 1.182 de companii”, a explicat vicepremierul.
De asemenea, vicepremierul a remarcat o ineficiență în zona acestor companii și a punctat că acestea au obligația să depună date financiare atât la Registrul Comerțului, ANAF, cât și la AMEPIP. „Începând de ieri au început să curgă amenzi. Până acum, AMEPIP nu a amendat aceste companii, însă acest lucru trebuie să se întâmple, pentru că, dacă nu avem disciplină, nu se va face treabă”, a menționat Anastasiu.
El a detaliat și situația consiliilor de administrație. „În companiile centrale, 354 de poziții sunt provizorii. Asta este o problemă pentru statul român – pe care trebuie să o rezolvăm – pentru că avem ținte și jaloane în PNRR: să rezolvăm provizoratele. Asta se întâmplă la 59 de companii – 309 poziții sunt permanente. Asta la companiile centrale. La companiile locale, 493 de poziții sunt provizorii și 1.919 poziții sunt permanente”, a subliniat Dragoș Anastasiu.
Vicepremierul a declarat că vor fi publicate în perioada următoare tot ce înseamnă remunerații, la absolut toate persoanele care lucrează la companiile publice, lista tuturor subvențiilor, arieratelor și sumelor pe care aceste companii le au de recuperat. „Urmează și o serie de măsuri care să facă viața – companiilor în general, și a celor de stat, în special – mai ușoară. În următoarele săptămâni și luni vom veni cu multe propuneri pe această zonă. În același timp, vom veni cu propuneri de stimulare a economiei, pentru că eficientizăm prin tăiere de costuri, dar va trebui să stimulăm și veniturile”, a anunțat vicepremierul.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨