Studiu recent: 7000 de pași pe zi pot preveni boli grave și îmbunătăți funcțiile cognitive

Un studiu recent publicat în revista britanică „The Lancet Public Health” aduce noi informații despre beneficiile mersului pe jos. Conform cercetătorilor, nu este nevoie de 10.000 de pași pe zi, cum se credea anterior, ci doar de 7.000 pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive și pentru a proteja organismul de mai multe boli grave.
7000 de pași pentru o viață sănătoasă
Atingerea pragului de 7.000 de pași este asociată cu un risc redus de boli grave precum cancerul, demența și bolile cardiovasculare. Această țintă este, potrivit cercetătorilor, mai realistă decât cei 10.000 de pași promovați frecvent ca standard ideal. Dr. Melody Ding, coordonatoarea studiului, menționează că această percepție de a face 10.000 de pași pe zi nu are o bază științifică solidă.
„Există această percepție că trebuie să facem 10.000 de pași pe zi”, a declarat coordonatoarea studiului, dr. Melody Ding, „dar acest prag nu are o bază științifică solidă”.
Beneficiile mersului pe jos
Comparativ cu persoanele care făceau doar 2.000 de pași pe zi, cei care ajungeau la 7.000 prezentau riscuri semnificativ mai mici de a dezvolta:
- boli cardiovasculare – risc redus cu 25%
- cancer – risc redus cu 6%
- demență – risc redus cu 38%
- depresie – risc redus cu 22%
Dr. Daniel Bailey, expert în comportament sedentar la Universitatea Brunel din Londra, susține că studiul combate mitul celor 10.000 de pași. În opinia sa, 5.000–7.000 de pași reprezintă un obiectiv mai realist pentru majoritatea oamenilor.
Dr. Andrew Scott, lector în fiziologia exercițiului clinic la Universitatea din Portsmouth, este de acord că nu există un număr „magic”: „Cu cât ne mișcăm mai mult, cu atât mai bine. Nu e nevoie să devenim obsedați de o cifră exactă, mai ales în zilele în care ne e mai greu să fim activi”.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨