Fetiță de 5 luni pierde lupta cu foametea în Gaza: război și restricții umanitare împing regiunea spre catastrofă

Data actualizării: 27 iulie 2025

Într-o lume care se luptă cu propriile sale probleme, unele vieți sunt uitate și trecute cu vederea. O astfel de viață a fost cea a micuței Esraa Abu Halib din Gaza, o fetiță de doar 5 luni care a pierdut lupta cu foametea. Aceasta cântărea mai puțin decât la naștere, o victimă a războiului și a restricțiilor impuse de Israel asupra ajutoarelor umanitare.

Victime ale foametei și războiului

Esraa Abu Halib a fost adusă vineri la secția de pediatrie a spitalului Nasser. Din păcate, era deja moartă. Fetița, care cântărea peste 3 kilograme la naștere, avea mai puțin de 2 kilograme la momentul decesului. Un medic a caracterizat situația ei ca fiind un caz de „înfometare severă, extremă”.

Fetița avea nevoie de un tip special de lapte praf care ajută bebelușii alergici la laptele de vacă. Ea nu suferea de nicio boală, dar lipsa formulei i-a provocat diaree cronică și vărsături. Nu putea să înghită, deoarece sistemul imunitar slăbit a dus la o infecție bacteriană și septicemie, iar greutatea ei a scăzut rapid. – Dr. Ahmed al-Farah, șeful secției de pediatrie

Zainab a fost unul dintre cei 85 de copii care au murit din cauza malnutriției în Gaza în timpul războiului, potrivit ultimelor cifre publicate de Ministerul Sănătății din teritoriu. Acesta a declarat că 127 de persoane au murit din cauza malnutriției, iar decesele adulților au fost înregistrate doar în ultimele câteva săptămâni.


Restricții asupra ajutoarelor umanitare

Medicii și lucrătorii umanitari din Gaza dau vina pe restricțiile impuse de Israel asupra intrării ajutoarelor și a materialelor medicale. Experții în securitate alimentară avertizează că în teritoriul cu peste 2 milioane de locuitori va izbucni foametea. Israelul a blocat complet accesul alimentelor, medicamentelor, combustibilului și altor provizii în Gaza timp de două luni și jumătate, afirmând că scopul său era de a exercita presiuni asupra Hamas pentru eliberarea ostaticilor.

Citește și:

Sub presiunea internațională, Israelul a relaxat ușor blocada în luna mai. De atunci, a permis intrarea a aproximativ 4.500 de camioane pentru ONU și alte organizații umanitare, inclusiv 2.500 de tone de alimente pentru bebeluși și alimente speciale cu conținut caloric ridicat pentru copii. Cu toate acestea, media de 69 de camioane pe zi este cu mult sub cele 500-600 de camioane pe zi de care, potrivit ONU, are nevoie Gaza.

Separat, Israelul a sprijinit Fundația Umanitară Gaza, înregistrată în SUA, care în luna mai a deschis patru centre de distribuire a cutiilor cu alimente. Peste 1.000 de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene din luna mai în timp ce încercau să obțină alimente, în special în apropierea noilor centre de ajutor, potrivit Oficiului ONU pentru Drepturile Omului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨