Anunț important pentru românii care au contracte la Hidroelectrica, PPC România (fostul Enel), Engie sau Electrica. Schimbarea pe care o așteaptă toți clienții

Milioane de români care au semnat contracte de furnizare a energiei electrice cu firme ca Hidroelectrica, PPC România (fostul Enel), Engie sau Electrica ar putea beneficia în curând de un nou tip de contract, cu durată fixă și preț garantat.
Ministerul Energiei a lansat recent în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care aduce modificări esențiale Legii nr. 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale.
Schimbare importantă în contractele de energie: preț fix garantat pe minimum un an
Proiectul prevede că toți furnizorii de electricitate cu peste 200.000 de clienți trebuie să ofere, la cererea consumatorilor, contracte cu durată determinată de minimum un an și cu prețuri fixe. În textul legislativ apare pentru prima dată definiția oficială a unui „contract de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe”, acesta fiind:
„un contract de furnizare a energiei electrice încheiat între un furnizor și un client final prin care se garantează că clauzele și condițiile contractuale, inclusiv prețul, rămân neschimbate pe durata contractului, dar care, pentru un preț fix poate include un element flexibil, de exemplu, dar fără a se limita la: […]”
Dacă niciun furnizor nu depășește pragul de 200.000 de clienți, obligația se aplică automat companiei cu cea mai mare cotă de piață în anul anterior. Potrivit proiectului, scopul este ca orice client casnic să aibă acces la oferte transparente, stabile și predictibile, indiferent de fluctuațiile pieței.
Furnizorii sunt obligați să ofere, înainte de semnarea sau reînnoirea unui contract, un rezumat clar și concis cu principalele clauze și condiții contractuale. Documentul trebuie să fie transmis într-un format vizibil, care să permită înțelegerea rapidă a conținutului. În plus, furnizorii sunt obligați să explice avantajele, riscurile și costurile fiecărui tip de contract.
Proiectul interzice furnizorilor să modifice unilateral condițiile contractelor cu preț fix și durată determinată și le interzice de asemenea să înceteze aceste contracte înainte de termen. Este o măsură care, dacă va fi adoptată, ar asigura o mai mare protecție pentru milioane de consumatori casnici din România.
După eliminarea plafonării prețurilor la electricitate, de la 1 iulie 2025, românii trebuie să-și aleagă cu grijă furnizorul, în funcție de ofertele de pe piață. Tarifele diferă semnificativ de la o companie la alta, iar noile reglementări ar putea echilibra raportul de forțe în favoarea consumatorului, odată ce vor intra în vigoare.
PPC România (fostul Enel) are, în prezent, tarife cuprinse între 1,56 și 1,64 lei/kWh, în funcție de regiune și de consum. Engie România propune prețuri între 1,44 și 1,51 lei/kWh, în timp ce Electrica Furnizare vine cu tarife care variază între 1,50 și 1,59 lei/kWh.
Cel mai mic preț de pe piață este oferit de Hidroelectrica. Tarifele acestui furnizor, în funcție de zona în care se află clientul, pornesc de la 1,04 lei/kWh și pot ajunge până la 1,13 lei/kWh. Chiar dacă oferta este cea mai avantajoasă, condițiile de contractare și infrastructura digitală a companiei au fost criticate în trecut, ceea ce poate influența decizia clienților.
Măsura eliminării plafonării prețurilor a dus la o liberalizare completă a pieței, ceea ce înseamnă că fiecare client plătește acum în funcție de oferta aleasă și de consumul propriu. În lipsa unei reglementări uniforme, propunerea Ministerului Energiei privind contractele cu preț fix vine să introducă mai multă claritate și stabilitate în relația dintre consumator și furnizor.
Românii sunt astfel puși în situația de a compara atent ofertele de pe piață, în funcție de preț, durată contractuală și condițiile incluse. Proiectul de OUG aflat în consultare publică își propune să ofere clienților casnici mai multă siguranță, prin impunerea unor obligații clare asupra furnizorilor cu impact național. Dacă va fi adoptat, noul cadru legal ar putea intra în vigoare în perioada următoare, însă deocamdată nu a fost stabilit un termen limită pentru aplicarea sa.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨