Sapou: Înălțarea Domnului 2023 – Sărbătoarea importantă pentru creștinii ortodocși
[read more]
Reclamă
În fiecare an, la 40 de zile după Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas sau Înălțarea Domnului. În acest an, sărbătoarea este prăznuită pe data de 25 mai, fiind considerată una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru creștinii ortodocși.
În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!”. Este momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri și și-a încheiat activitatea de răscumpărare a neamului omenesc din robia morții și a păcatului. Este o sărbătoare în care credincioșii își exprimă recunoștința față de Mântuitorul și se roagă pentru iertarea păcatelor.
Înălțarea Domnului 2023. Ziua sărbătorii
Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele Ortodox, motiv pentru care data nu este fixă, ci este în funcție de data Paștelui. În acest an, sărbătoarea va fi prăznuită pe data de 25 mai, joia dinaintea Duminicii a șaptea după Paște. În această zi, credincioșii participă la Sfânta Liturghie și la slujbele de pomenire a eroilor neamului românesc.
Înălțarea Domnului 2023. Ziua Eroilor
Potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, ziua Înălțării Domnului este considerată Ziua Eroilor. Astfel, în acest an, pe data de 2 iunie, în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței. Este un moment de recunoaștere a sacrificiilor făcute pentru țară și de comemorare a celor care și-au pierdut viața în lupta pentru libertate și democrație.
Înălțarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri
La sărbătoarea Înălțării Domnului, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Se spune că în această zi nu este bine să se facă treburi în gospodărie și nici să se spele rufe, deoarece acestea aduc ghinion și necazuri. Credincioșii sunt îndemnați să fie mai buni și să evite certurile și conflictele, să se abțină de la vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.
În popor se mai spune că toți cei care mor între Paște și Înălțarea Domnului pot ajunge în Rai și le pot fi iertate păcatele. Aceasta este o credință puternică care îi consolează pe cei care și-au pierdut dragii în această perioadă și îi ajută să treacă mai ușor peste durerea pierderii.
În concluzie, Înălțarea Domnului este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, o zi în care se sărbătorește înălțarea lui Iisus Hristos la ceruri, dar și o zi de recunoaștere a sacrificiilor eroilor neamului românesc. Este un moment de rugăciune, de comemorare și de respectare a tradițiilor și obiceiurilor religioase.
[/read]