Cartofii si rosiile au un stramos comun care ar putea revolutia agricultura

Data actualizării: 2 august 2025

Cartofii reprezinta unul dintre alimentele de baza ale lumii, cultivati pentru prima data cu mii de ani in urma in regiunea Anzilor din America de Sud. Cu toate acestea, originile evolutive ale cartofilor au ramas un mister. Un studiu recent a relevat ca incrucisarea naturala dintre tomate si specii salbatice de cartofi a dat nastere, acum 9 milioane de ani, cartofilor din zilele noastre.

Originea cartofului

Originea cartofului, una dintre cele mai importante culturi agricole din lume, a intrigat de mult timp oamenii de stiinta. O echipa internationala de cercetatori a descoperit ca patrimoniul genetic al cartofilor moderni provine de la doua specii ancestrale. Pe de o parte, 60% provine de la Etuberosum, un grup de trei specii originare din Chile, care seamana cu plantele de cartof moderne, dar fara tubercul. Pe de alta parte, 40% provine din tomate, o proportie echivalenta pentru toti cartofii, fie ei salbatici sau cultivati.

‘Cartofii sunt cu adevarat unul dintre alimentele de baza cele mai remarcabile ale umanitatii, combinand o versatilitate extraordinara, valoare nutritionala si omniprezenta culturala intr-un mod pe care putine culturi il pot egala’, spune Sanwen Huang, biolog specializat in analiza de genom si ameliorare de plante la Academia Chineza de Stiinte Agricole.

Adaptarea cartofului

Acest eveniment de hibridizare a coincis cu ridicarea rapida a Anzilor. Datorita tuberculilor, planta de cartof s-a putut adapta la mediul regional in schimbare si a prosperat in conditiile dure din munti. Tuberculii pot stoca nutrienti pentru adaptarea la frig si permit reproducerea asexuata pentru a face fata provocarii fertilitatii reduse in conditii de frig. Acestea au permis plantei sa supravietuiasca si sa se extinda rapid.


Conform cercetatorilor, concluziile studiului pot contribui la imbunatatirea cultivarii cartofului pentru a face fata provocarilor de mediu cu care se confrunta in prezent culturile din cauza unor factori precum schimbarile climatice. In prezent, exista aproximativ 5.000 de soiuri de cartofi. Conform organizatiei de cercetare International Potato Center din Peru, cartoful este a treia cea mai importanta cultura alimentara din lume, dupa orez si grau, pentru consumul uman.

Citește și:

Rosii la suprafata si cartofi in pamant?

Studiul ar putea deschide, de asemenea, calea catre crearea unei noi specii de cultura care ar putea produce rosii la suprafata si tuberculi de cartofi sub pamant. Cartofii si rosiile fac parte din familia plantelor cu flori din genul Solanaceae, care include, printre altele, tutunul si ardeii. Desi partile comestibile ale plantelor de tomate si cartofi sunt destul de diferite, plantele in sine sunt foarte similare. ‘Folosim parti diferite ale acestor doua specii, fructele la tomate si tuberculii la cartofi’, a spus Sandra Knapp de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨