Nestle testează o nouă metodă de producție a ciocolatei pentru a combate criza industriei de cacao

Grupul elveţian Nestle a venit cu un răspuns inovativ la scăderea randamentului păstăilor de cacao, cauzată de schimbările climatice. Ei testează o metodă care permite folosirea unei părţi mai mari din fiecare fruct la producţia de ciocolată, fără ca gustul să aibă de suferit. În mod tradiţional, ciocolata este produsă numai din boabele de cacao, care sunt procesate în ciocolată după fermentare, uscare şi prăjire.
Metoda inovativă de producție
Nestle a dezvoltat o metodă care constă în colectarea a tot ce se găseşte în interiorul păstăilor de cacao, sub forma unei paste umede. Aceasta fermentează în mod natural şi permite eliberarea gustului ciocolatei. Masa fermentată este ulterior pisată, prăjită şi uscată în fulgi care pot fi utilizaţi la producţia de ciocolată, fără a modifica gustul.
„Chiar dacă acest proiect este încă într-un stadiu pilot, explorăm în prezent cum am putea folosi această inovaţie pe scară largă”, a explicat Louise Barrett, directoarea centrului de cercetare şi dezvoltare de la Nestle.
Implicații economice
Grupul elveţian susţine că noua sa tehnologie aduce avantaje şi pentru fermierii, care vor avea mai mult timp pentru a se concentra pe bune practici agricole precum rărire, care şi-a demonstrat eficacitatea prin îmbunătăţirea randamentelor. În ciuda acestor schimbări, cotaţiile la cacao au explodat de la începutul lui 2023, atingând un maxim istoric de peste 9.000 de lire sterline în decembrie 2024. În prezent, tona de cacao este cotată la 5.600 de lire sterline.
Criza globală pe piaţa de cacao este cauzată de schimbările climatice, defrişările şi condiţiile meteo nefavorabile care au redus randamentele arborilor de cacao în Vestul Africii, în special în Coasta de Fildeş şi Ghana, responsabile pentru 70% din producția mondială de cacao.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨