Şoferii care au rămas fără permis pentru diverse abateri rutiere vor scăpa de sancţiune, dacă agentul de poliţie nu menţionează în procesul-verbal, în mod expres, sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, precum şi perioada suspendării. Aceasta este decizia recentă a Curţii Supreme, care va fi obligatorie pentru toate instanţele din România, imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

[read more]

Reclamă

Sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce este o măsură aplicată de poliţie pentru şoferii care comit anumite abateri rutiere. Aceasta poate fi o suspendare temporară sau definitivă a permisului de conducere. Însă, conform deciziei recente a Curţii Supreme, această sancţiune nu va fi valabilă, dacă agenţii de poliţie nu menţionează în procesul-verbal, în mod expres, durata şi temeiul legal al suspendării.

Judecătorii Curţii Supreme au ajuns la această decizie după ce au analizat un recurs în interesul legii făcut de Curtea de Apel Ploieşti. În procesul-verbal de contravenţie, trebuie să fie trecută nu numai măsura reţinerii permisului de conducere, ci şi măsura suspendării dreptului de a conduce, durata acestei măsuri şi temeiul legal. În caz contrar, sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a circula este nulă.

Această decizie a instanţei va fi obligatorie pentru toate instanţele din România, iar agenţii de circulaţie vor fi obligaţi să noteze în procesele verbale durata măsurilor luate faţă de şoferul pedepsit cât şi temeiul legal în baza căruia i-a fost aplicată contravenţia. Astfel, şoferii care primesc astfel de sancţiuni vor avea mai multe şanse să conteste decizia, în cazul în care nu sunt menţionate în mod expres toate detaliile.

Această decizie a Curţii Supreme vine ca un sprijin pentru şoferii care au rămas fără permis de conducere, din motive diverse. Desigur, aceasta nu înseamnă că aceştia nu trebuie să respecte regulile de circulaţie şi să conducă responsabil. Însă, decizia va asigura un proces corect şi transparent în cazul în care aceştia vor primi astfel de sancţiuni.

În concluzie, decizia recentă a Curţii Supreme va asigura un proces mai corect şi transparent pentru şoferii care primesc sancţiuni complementare de suspendare a permisului de conducere. Agenţii de circulaţie vor fi obligaţi să menţioneze în procesele verbale durata şi temeiul legal al suspendării, iar aceasta va fi obligatorie pentru toate instanţele din România. Este important ca şoferii să respecte regulile de circulaţie şi să conducă responsabil, pentru a evita astfel de sancţiuni.

[/read]