Să luăm în calcul faptul că românii care au muncit peste graniță cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, cu condiția să îndeplinească cerințele de pensionare ale țării în care au muncit, dar și cele din țara de origine. Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății. În acest context, gds.ro a publicat un articol care explică cum se poate proceda pentru a fi luați în calculul vechimii și anii lucrați în străinătate, dar și cei din țară.
[read more]
Reclamă
Pentru unii români care au plecat să muncească în străinătate, vârsta pensionării începe să devină o preocupare serioasă, iar pentru alții chiar vine momentul respectiv. În ambele cazuri, pensia va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state. Cei care primesc pensie din mai multe state sunt avantajați, deoarece în acele state există un punct de pensie mai mare, salariile minime sunt mai mari și alte venituri sunt diferite.
Pentru a primi pensie din străinătate în România, transferul din valută în lei se face la cursul BNR din ziua plății. În Dolj există câteva mii de oameni care primesc pensie comunitară, adică o parte din pensie este virată de statul sau statele în care persoana respectivă a mai lucrat, în afara României. Există și doljeni care și-au cerut transferarea pensiei din România în străinătate. În astfel de cazuri, ei primesc acolo cuantumul pensiei din România, transformată în moneda națională a țării respective.
Conform gds.ro, pentru a fi eligibil pentru pensia comunitară, trebuie să ai minimum un an de vechime într-un stat din Uniunea Europeană sau într-un stat care are acorduri cu UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Pentru a afla exact cum se procedează în cazul tău, trebuie să contactezi instituția responsabilă cu pensiile din țara respectivă și să ceri informații specifice pentru situația ta.
În concluzie, românii care au muncit în străinătate cu acte în regulă pot beneficia de pensia comunitară, cu condiția să îndeplinească cerințele de pensionare ale țării de origine și ale țării în care au muncit. Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat, iar transferul în România se face la cursul BNR din ziua plății. Pentru a afla exact cum se procedează în cazul tău, trebuie să contactezi instituția responsabilă cu pensiile din țara respectivă și să ceri informații specifice pentru situația ta.
[/read]