Înălțarea Domnului este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, marcând momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri, la 40 de zile după Înviere. Ziua de Înălțare este înconjurată de tradiții și obiceiuri, iar în acest articol vom explora acestea și vom afla ce este permis și ce nu în această zi specială.
Înroșirea ouălor și alte tradiții de Înălțare
Reclamă
[read more]
Ziua de Înălțare începe cu una dintre cele mai cunoscute tradiții și anume înroșirea ouălor. Creștinii merg la Sfânta Liturghie, aducând ouă roșii, cozonac, pască și alte produse alimentare tradiționale care sunt sfințite de preot și date de pomană.
În această zi, având o mare importanță religioasă, sărbătoarea trebuie primită cu liniște în suflet, iar credincioșii sunt încurajați să evite certurile și supărările. Pentru a-i comemora pe cei dragi, tradiția spune că e bine să împărțim ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora. Oamenii poartă la brâu frunze de leuștean, așa cum se spune că purta chiar Mântuitorul.
Este bine ca în această zi să se taie puțin păr din cozile vitelor și să fie puse într-un furnicar, pentru a avea belșug. Femeile trebuie să împartă pâine caldă, nedospită suficient, numită azimă și ceai, pentru iertarea păcatelor celor care nu mai sunt printre noi. Acestea se dau de pomană fie la cimitir, fie pe străzile din sat sau vecinilor. Tradiția spune că sufletele celor adormiți se înalță la Ceruri dacă femeile respectă acest obicei în ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos.
Pe lângă pâine, se mai pot împărți lapte dulce fiert cu păsat și mături din nuiele, pentru ca oamenii să își facă ordine și curățenie în suflete ca să se poată bucura de mântuire și de viața veșnică de-a dreapta Tatălui.
Ce nu ai voie să faci în ziua de Înălțare
Conform tradiției, în ziua de Ispas nu ai voie să dai din casă foc și sare. De asemenea, în această zi nu se spală și nu se amărăște sufletul cu certuri și jigniri. Nu se țin petreceri de nuntă sau botez, fiind o sărbătoare care amintește, încă o dată, de sacrificiul făcut de Iisus pentru oameni.
Sărbătoarea mai poartă denumirea populară de Ispas, denumire care vine de la martorul Înălțării lui Iisus la ceruri pe care îl chema Ispas. Despre acesta se spune că era un om bun și vesel, așa că oamenii nu trebuie să se supere. Gospodarii nu au voie să cultive nimic în această zi pentru că se spune că oricum nu va rodi.
Concluzie
Înălțarea Domnului este o sărbătoare care aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile creștinilor ortodocși. Oamenii celebrează acest moment important prin respectarea unor reguli și tradiții care își au originile în Biblie și care simbolizează curățarea sufletelor, comemorarea celor dragi și bucuria vieții veșnice alături de Dumnezeu.
[/read]