Romania se alătură programului european de eradicare a hepatitelor virale, având ca obiectiv eliminarea bolii până în anul 2030. Profesorul Adrian Streinu Cercel, un reputat specialist în domeniu, susține că hepatitele virale se pot trata și eradica în România și că sunt disponibile teste gratuite pentru detectarea virusurilor hepatice.

[read more]

Reclamă

Programul pentru eradicarea hepatitelor virale

Potrivit medicului Streinu Cercel, hepatitele virale B și C sunt răspândite larg în România, cu țara noastră ocupând locul doi în Europa la aceste infecții. În Europa există trei milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, dintre care doar 1,2 milioane sunt diagnosticate, un milion tratate și doar 500.000 vindecate.

Programul de eradicare a hepatitelor a început în România în anul 2019, iar oamenii pot beneficia de teste gratuite pentru eliminarea virusurilor hepatice. Populația trebuie să știe că România dispune de un program foarte bun pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea acestor infecții. Testele se fac în mod gratuit la medicul de familie pentru depistarea infecțiilor cu virusul hepatic C și B.

Specialistul spune că țara noastră are toate instrumentele necesare pentru a elimina aceste virusuri, însă pentru asta este nevoie de un efort comun din partea medicilor, a autorităților și a cetățenilor. Prin tratament pentru hepatita B virusul ajunge să fie nedetectabil şi nu ajunge să fie transmisibil mai departe. Virusul hepatic C se poate vindeca în proporție de peste 98 la sută, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel.

Cauzele hepatitelor virale

Principala cauză a hepatitelor o reprezintă infecția virală. Această boală infecțioasă are un procent foarte ridicat de transmitere, iar virusul hepatic tip B are un procent de infectivitate de 33 %, în timp ce virusul hepatic tip C are un procent de infectivitate de 3 %.

Populația trebuie să știe că are dreptul de a se testa, diagnostica și trata dacă prezintă simptome sau suspectează că ar putea avea o infecție cu virusul hepatitei. Primul pas este prevenția, iar medicul Streinu Cercel avertizează că toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință, iar cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri.

Atitudinile față de persoanele infectate

În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor față de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV.

De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel subliniază că este important să eliminăm stigmatizarea persoanelor infectate cu aceste virusuri pentru a putea face față cu succes acestor boli.

Concluzie

Programul european de eradicare a hepatitelor virale este un pas important în lupta împotriva acestei boli infecțioase. România se alătură acestui program și oferă teste gratuite pentru depistarea virusurilor hepatice. Populația trebuie să știe că are dreptul de a se testa, diagnostica și trata, iar cei care prezintă simptome sau suspectează o infecție cu virusul hepatitei ar trebui să ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolii. Prin efortul comun al medicilor, autorităților și cetățenilor, poate fi realizată eradicarea hepatitelor virale în România.

[/read]