Sapou: Ciorba radauteana – reteta usoara si delicioasa
[read more]
Se spune ca exista doua feluri de oameni: cei care iubesc ciorba de burta si cei care o urasc. Dar, exista un fel de ciorba care este apreciata chiar si de cei mai pretentiosi gurmanzi si care este mai usor de gatit decat ciorba de burta – ciorba radauteana.

Reteta acestui preparat culinar a fost inventata de o gospodina din Bucovina care a reusit sa o faca prin experimentare. Cu siguranta, ciorba radauteana nu este doar o simpla ciorba, ci o adevarata arta culinara.

Reclamă

Pentru un preparat de 4,5-5 litri, veti avea nevoie de un piept mare de pui cu piele si os, o ceapa, o telina de marimea unui mar, un pastarnac, o radacina de patrunjel, 2-3 morcovi, un gogosar si un ardei gras rosu, 3 oua, 200-300 ml smantana 20% grasime, una-doua linguri otet, 3-4 catei de usturoi si o legatura de patrunjel.

Pentru a pregati ciorba radauteana, pieptul de pui se taie in doua de-a lungul si se pune la fiert intr-o cantitate suficienta de apa, adaugand sare inca de la inceput. Dupa ce atras primul clocot si a fost culeasa spuma, se adauga ceapa intreaga si radacinoasele taiate in bucati mari. Cand au fiert atat carnea cat si legumele, acestea vor fi scoase din oala, iar carnea va fi dezosata si curatata de piele, apoi taiata fasii intocmai ca la ciorba de burta.

Albitura (telina, pastarnacul si radacina de patrunjel, optional si ceapa) vor fi puse in blender cu o cantitate suficienta de apa si vor fi pasate pana se vor transforma intr-o crema. Daca nu aveti un robot de bucatarie, radacinile vor fi date printr-o sita. Fasiile de carne se vor adauga in supa odata cu piureul de radacinoase.

Morcovul se va taia rondele, iar cei care prefera ca ciorba sa aiba culoarea portocalie pot pasa si morcovul. Se pun la fiert si cubuletele de gogosar si ardei copt, fiind potriviti si gogosarii pusi la otet, care ofera o aroma deosebita.

Smantana se amesteca bine cu galbenusul de ou (albusul nu va fi adaugat in ciorba), se pune supa fierbinte cate putin si dupa ce se subtiaza se adauga in oala. Usturoiul pisat ca la mujdei se va adauga si el, fiind lasat sa fiarba 2-3 minute, dar avand grija ca acesta sa nu fie fiert prea mult, pentru a nu-si pierde gustul. La final, se pune otetul, preferabil otet de la gogosari.

Condimentele se pot adauga dupa gust, dar smantana si ouale reprezinta ingredientele principale care ofera o textura cremoasa si un gust dulceag, iar sarea, otetul si usturoiul se pot adauga cu moderatie, gustul fiind completat in timpul mesei.

Cei care prefera mancarurile mai consistente, vor putea sa puna ceva mai multa smantana si pot adauga un ou, dar se poate si reduce cantitatea de smantana. Patrunjelul tocat se adauga in farfurie cand e servita ciorba radauteana, oferind un gust proaspat si aromat, iar ardeiul iute nu trebuie sa lipseasca.

In concluzie, ciorba radauteana reprezinta un preparat culinar delicios, care poate fi pregatit cu usurinta, oferind o experienta culinara unica. Asadar, daca doriti sa impresionati pe cineva sau pur si simplu sa savurati o mancare traditionala romaneasca, ciorba radauteana este cu siguranta o alegere excelenta.
[/read]