Hreanul – o radacinoasa cu beneficii multiple pentru sanatate
[read more]
Hreanul este o radacinoasa apreciata pentru aroma sa picanta si este folosita atat ca aliment in stare proaspata, cat si ca medicament sub forma de tinctura si sirop. Aceasta planta are multiple beneficii pentru sanatate, fiind recomandata pentru normalizarea tensiunii arteriale, tratarea racelii si gripei, calmarea tusei, impotriva reumatismului, stimularea apetitului si imbunatatirea memoriei.

Substantele benefice din hrean

Reclamă

Anumite substante din hrean au efecte benefice asupra circulatiei sangelui in zonele periferice, astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii cheagurilor de sange. De asemenea, substantele sulfurate din hrean imbunatatesc elasticitatea vaselor cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.

Tratamentele cu hrean

Pentru a trata tusea, se poate inghiti cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece in cantitati mari hreanul este iritant.

Hreanul este un leac foarte bun impotriva racelii si gripei. Inca de la primele simptome este bine sa consumi hrean in salate, langa o friptura sau chiar proaspat, iar senzatia de nas infundat va disparea. In cazul durerilor de cap, hreanul poate fi folosit sub forma de comprese aplicate pe frunte.

Hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.

Pentru a stimula apetitul, se poate consuma hrean ras amestecat cu putina miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Hreanul este bogat in vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei. Are si actiune tonifianta si de scadere a colesterolului, dar este foarte bun si pentru mentinerea sanatatii pielii si a parului.

Concluzie

Hreanul este o radacinoasa cu multiple beneficii pentru sanatate. Substantele din hrean au efecte benefice asupra circulatiei sangelui, normalizeaza tensiunea arteriala si previn formarea cheagurilor de sange. Hreanul este recomandat si impotriva racelii si gripei, durerilor de cap, reumatismului si guta. De asemenea, acesta stimuleaza apetitul si imbunatateste memoria. Consumul regulat de hrean poate sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos si echilibrat.
[/read]