Consumul de cafea a devenit un obicei pentru mulți dintre noi, iar o ceașcă de cafea fierbinte servită în fiecare dimineață devine un adevărat ritual. Cu toate acestea, mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la efectele negative ale acestei băuturi asupra organismului. Dar este într-adevăr atât de dăunător consumul de cafea? E momentul să elucidăm unele aspecte.
[read more]
Beneficiile consumului de cafea
Mulți oameni de știință au încercat să identifice efectele pozitive și negative ale cafelei asupra organismului. Deși consumul excesiv poate avea consecințe negative, există multe beneficii ale acestei băuturi.
Reclamă
Stimularea activității cerebrale
Cofeina din cafea poate ajuta la creșterea capacității de concentrare și poate îmbunătăți atenția. De asemenea, combinația reușită dintre cofeină și glucoză poate stimula zonele cerebrale responsabile de efectuarea sarcinilor.
Întărirea sistemului imunitar
Cantitatea optimă de cafea consumată per zi este de 3 cești și poate întări sistemul imunitar, ficatul, sistemul cardiovascular și poate ameliora activitatea tractului gastrointestinal.
Calmează durerile de cap
Cofeina poate ajuta la calmarea durerilor de cap și poate crește eficacitatea medicamentelor analgezice.
Diminuează nivelul de stres și împiedică instalarea depresiei
Cofeina poate ajuta la producerea de dopamină și serotonină, hormonii bunei dispoziții sau ai fericirii, și poate împiedica instalarea stărilor depresive.
Îmbunătățește capacitățile de memorare
Cafeaua poate îmbunătăți memoria de scurtă durată, ceea ce poate ajuta la transferul informației în memoria de lungă durată.
Este un aliat în curele de slăbire
Cofeina poate ajuta la scăderea în greutate prin sporirea secreției hormonului leptină în organism.
Deși există multe beneficii ale consumului de cafea, este important să nu abuzăm de această băutură. Cofeina poate avea efecte negative asupra organismului, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac.
Cafeaua proaspăt măcinată are cele mai multe beneficii, în timp ce cafeaua solubilă conține mult mai puțină cofeină și multe alte adaosuri chimice. De asemenea, este important să bei un pahar de apă după ce consumi cafea pentru a evita deshidratarea.
Concluzie
În general, consumul moderat de cafea poate fi benefic pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, este important să nu exagerăm și să fim atenți la cum corpul nostru răspunde la această băutură. Dacă ați observat consecințe negative ale consumului de cafea, ar trebui să vă consultați medicul.
[/read]