Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva – Un dar divin pentru credincioși
[read more]
Pe 14 octombrie, este o zi specială pentru credincioșii ortodocși din întreaga Românie. În această zi, se sărbătorește Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre cele mai iubite și venerabile sfinte din tradiția creștină. Odată pe an, în Catedrala Mitropolitană din Iași, moaștele Sfintei Parascheva sunt scoase în procesiune și aduse în fața credincioșilor, pentru a fi venerate și pentru a aduce binecuvântarea și vindecarea celor care o roagă cu credință.
Viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, aproape de Constantinopolul de astăzi. Încă de la o vârstă fragedă, ea a simțit chemarea divină și a renunțat la bogăția sa, dăruindu-se întru totul celor săraci și nevoiași. După o perioadă petrecută în pustiu, Cuvioasa Parascheva a plecat spre ținuturile sfinte, dorind să-și încheie viața în acele locuri binecuvântate. Astfel, ea a ajuns în Ierusalim și apoi s-a așezat într-o mănăstire de calugarite în pustiul Iordanului.
Reclamă
Sfânta Cuvioasă Parascheva este cunoscută și pentru darul său de a face minuni. Numeroase persoane s-au vindecat de boli grave și afecțiuni incurabile prin rugăciunea către ea și prin atingerea moaștelor sale. De asemenea, credincioșii consideră că Sfânta Parascheva are puterea de a împlini dorințele și de a aduce noroc și prosperitate în viața celor care o caută cu credință.
Blestemul sub vesmintele Sfintei Parascheva
În ciuda puterii miraculoase pe care o are Sfânta Cuvioasă Parascheva, moaștele sale poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641. Sub vesmintele în care Sfânta este îmbrăcată în fiecare an, moaștele sale mai poartă o ținută care nu se dă jos niciodată. Această ținută are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam, care spune: "blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva".
Astfel, preoții subliniază faptul că moaștele Sfintei sunt tratate cu multă sfințenie și respect, iar procesul de îmbrăcare a vesmintelor se desfășoară după un ritual special. Croitorii care lucrează la vesmintele sfinte țin post și fac rugăciuni înainte de a începe lucrul. Vesmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an și sunt dăruite de Înalt Prea Sfinția Sa, Mitropolitul Moldovei Teofan, unor biserici care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sfânta Parascheva – un reper spiritual pentru toți credincioșii
Sfânta Cuvioasă Parascheva este un exemplu de sfințenie și jertfă pentru toți credincioșii. Ea ne învață că prin credință și fapte bune, putem trăi o viață plină de har și binecuvântare. Sfânta Parascheva este considerată o apărătoare a Moldovei și a românilor, iar credința în ea este adânc înrădăcinată în inimile poporului român.
Astăzi, cuvintele Sfintei Cuvioase Parascheva, rostite cu sute de ani în urmă, rămân valabile și ne îndeamnă să ne lepădăm de egoism și să ne purtăm crucea în urma Mântuitorului. În această zi specială, credincioșii se închină și se roagă la moaștele Sfintei, cerându-i ajutorul în problemele lor și împărtășind bucuria și iubirea divină cu toți cei din jur.
Astfel, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva reprezintă un moment de adâncă închinare și spiritualitate pentru credincioșii ortodocși din România și nu numai. Moaștele sale sunt un dar divin pentru toți cei care caută vindecare, îndrumare și alinare în viața lor. Prin credință și rugăciune, Sfânta Parascheva este mereu alături de noi și ne călăuzește pe calea cea dreaptă către mântuire.
[/read]