Creșterea alocațiilor este obligatorie în 2023: Cât vor primi copiii și ce acte sunt necesare
[read more]
Lead: Alocațiile copiiilor au crescut în acest an. Care este valoarea acestora și de ce acte aveți nevoie pentru a putea intra în posesia banilor?
Începând cu luna februarie a acestui an, alocațiile pentru copii au suferit o creștere semnificativă. Astfel, guvernul României a anunțat că, în anul 2023, acestea vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021. Această măsură are ca rezultat o majorare cu 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.
Reclamă
Valorile alocațiilor în 2022 au fost de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau de până la trei ani în cazul copiilor cu dizabilități, respectiv 243 de lei pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani, precum și tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.
Care este valoarea alocațiilor în 2023?
Din ianuarie 2023, valoarea alocațiilor pentru copii va fi ajustată în funcție de rata inflației înregistrată în anul 2021. Aceasta implică o majorare de 12 RON pentru copiii care beneficiază de alocația standard de 243 de lei. Astfel, valoarea alocațiilor în 2023 va fi de 255 de lei pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani și de 612 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau de până la trei ani în cazul copiilor cu dizabilități.
Această măsură reprezintă o îmbunătățire semnificativă pentru familiile care se bazează pe aceste alocații pentru a-și susține copiii. Creșterea valorii alocațiilor vine în întâmpinarea nevoilor tot mai mari ale copiilor și reprezintă un pas important în asigurarea unui trai decent pentru aceștia.
Cu cât a fost majorată alocația de plasament
Într-o altă modificare importantă, în anul 2022 alocația de plasament a fost majorată. Astfel, fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei. Această sumă are menirea de a acoperi nevoile de bază ale copiilor și de a le asigura un trai adecvat, inclusiv hrană, îmbrăcăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport și condiții adecvate de locuit.
Această majorare a alocației de plasament reprezintă un pas important în sprijinirea familiilor care se ocupă de creșterea și îngrijirea copiilor aflați în plasament. Guvernul României își propune să asigure un mediu sănătos și sigur pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și, implicit, pentru viitorul societății.
Cine sunt persoanele care pot beneficia de aceste alocații?
Ajutorul în bani pentru copii poate fi accesat de către următoarele categorii de beneficiari:
- Copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent de plata sau suspendarea dreptului la alocație;
- Copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică, pentru acest an, 1.500 de lei.
Aceștia pot beneficia de ajutorul acordat pentru un an școlar, în urma prezentării actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia. Alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți, în baza acordului acestora sau a convenției autentificate de notar public cu ocazia divorțului, sau, în caz de neînțelegere, pe baza hotărârii judecătorești sau a ordinului de protecție emis de instanța judecătorească, părintelui/persoanei căruia/căreia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința copilului.
Actele necesare pentru dosarul de alocație
Pentru a intra în posesia alocațiilor, este necesar să depuneți un dosar care să conțină următoarele acte:
- Certificat de naștere românesc al copilului minor;
- Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
- Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
- Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
- Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
- Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
- Extras de pe contul bancar.
Prin prezentarea acestor acte, puteți beneficia de alocațiile la care aveți dreptul, asigurând astfel sprijinul financiar necesar pentru creșterea și îngrijirea copiilor.
În concluzie, creșterea alocațiilor este obligatorie în 2023, iar valorile acestora vor fi ajustate în funcție de rata inflației înregistrată în anul 2021. Această măsură vine în sprijinul familiilor cu copii și asigură un trai decent pentru aceștia. Pentru a beneficia de alocații, este necesară prezentarea unui dosar cu actele solicitate de autorități. Aceste măsuri fac parte din eforturile guvernului de a crea un mediu propice pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor din România.
[/read]