Sfânta Parascheva – povestea unei vieți sfinte și a unei sărbători deosebite

[read more]
Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Cuvioasa Parascheva, este o personalitate importantă în spiritualitatea creștină ortodoxă. Fiecare an, pe data de 14 octombrie, credincioșii ortodocși o celebrează cu o adâncă închinare și respect. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este considerată un eveniment deosebit în viața spirituală a oamenilor.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, într-o familie binecuvântată cu bogăție și credință. La vârsta de zece ani, în timp ce se afla în biserică, a auzit cuvintele Mântuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie". Aceste cuvinte au pătruns adânc în inima ei și au determinat-o să își dedice întreaga viață căutării lui Dumnezeu și împlinirii voii Sale.

Reclamă

După ce a învățat despre viața duhovnicească la Constantinopol, Cuvioasa Parascheva a plecat într-o mănăstire din Heracleea, unde a trăit și s-a nevoit timp de cinci ani. Apoi, a plecat către Țara Sfântă, în Ierusalim, unde a vizitat locurile sfinte și s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.

La vârsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva a primit o revelație divină într-un vis, în care un înger i-a poruncit să se întoarcă la locurile părintești. Ea s-a întors în Epivat, fără a dezvălui cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, Cuvioasa Parascheva a trecut la cele veșnice, lăsând în urmă o moștenire spirituală de neprețuit.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva – tradiții și superstiții

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este însoțită de numeroase tradiții și superstiții care își au rădăcinile în credința populară și în învățătura religioasă. În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, în semn de îndepărtare a spiritelor rele și de pregătire pentru iarnă. Ciobanii consideră că iarna va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.

De asemenea, se spune că vremea de Sfânta Parascheva poate indica ceea ce se va întâmpla până la Sfântul Dumitru și în celelalte sărbători din acel an. Dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.

În această zi, credincioșii își aduc aminte de cei dragi care au trecut în neființă și organizează praznice și se împart ofrande pentru morți. De asemenea, există tradiția ca gospodarii să își cumpere cojoace și să facă pregătirile necesare pentru iarnă.

Superstiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Pe lângă tradițiile și obiceiurile menționate anterior, există și o serie de superstiții și reguli de respectat în ziua Sfintei Parascheva. Iată câteva dintre ele:

  1. Este considerat nepotrivit să muncești în ziua Sfintei Parascheva. Se spune că cei care încalcă această regulă vor avea parte de necazuri la serviciu și în familie. Această zi este dedicată rugăciunii și meditației, iar credincioșii sunt îndemnați să fie mai smeriți și să se roage pentru mantuirea lor în fața Domnului.

  2. Generozitatea este o virtute importantă în această zi. Nu este recomandat să te zgârcești la bani și alimente, iar dacă cineva îți cere ajutorul, nu ezita să îi întinzi o mână de ajutor. Se spune că oamenii zgârciți vor avea parte numai de pagube și risca să sarăcească.

  3. Pomana și ajutorul celor amărâți sunt încurajate în ziua Sfintei Parascheva. Este bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin roșu celor mai puțin norocoși. Cei care dau pomana în această zi vor avea parte de sărbători îmbelșugate în tot restul anului.

  4. Focul în casă este considerat nepotrivit în această zi sfântă. Se spune că adevărata credință ține caldura în sufletele oamenilor, iar cei care fac foc în sobă pot avea probleme de sănătate, precum boli la ochi și dureri de cap cumplite.

  5. Pentru femeile necăsătorite, există o regulă conform căreia nu este recomandat să croșeteze sau să cosească în ziua Sfintei Parascheva. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor căsători niciodată.

  6. Un alt obicei de Sfânta Parascheva este postul până la ora 12, când se încheie în majoritatea bisericilor ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, se spune că vor avea probleme cu stomacul.

Rugăciune către Sfânta Parascheva, pentru sănătate și protecție

Pentru credincioșii care își doresc să se roage Sfintei Parascheva pentru sănătate și protecție, există o rugăciune specială:

"Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupra noastră mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
[/read]