Pe data de 26 februarie 2020, pe teritoriul României era identificat primul pacient infectat cu virusul Sars-Cov-2 despre care la acel moment nu existau prea multe informații. La aproape un an distanță, autoritățile anunță că numărul persoanelor vaccinate l-au depășit pe cel al persoanelor infectate cu coronavirus de la apariția pandemiei în România.

,,Astăzi la ora 13,00, numărul persoanelor vaccinate a depăşit numărul celor infectate”

Anunțul a fost făcut chiar de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Valeriu Gheorghiţă, a declarat că acest lucru s-a întâmplat sâmbătă la ora 13:00.

Potrivit acestuia faptul că România a reușit acest lucru arată că campania de vaccinare se desfășoară așa cum trebuie.

Este o zi importantă pentru România. Astăzi la ora 13,00, numărul persoanelor vaccinate a depăşit numărul celor infectate cu virusul SARS-CoV-2. Ritmul în care se derulează campania de vaccinare până la acest moment ne confirmă atingerea obiectivului dorit, acela de a imuniza populaţia într-un timp cât mai scurt”, a  afirmat Valeriu Gheorghiţă, potrivit paginii de Facebook a Platformei naţionale de informare cu privire la vaccinarea contra coronavirusului.

De asemenea, acesta a ținut să mulțumească atât celor care au optat pentru vaccin, cât și celor care au grijă ca procesul de vaccinare să se desfășoare cât mai repede și cât mai sigur.

“Doar împreună învingem pandemia, doar împreună vom reuşi să ne bucurăm de o viaţa normală, alături de cei dragi!”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.

În acest moment, România se numără printre țările fruntașe la capitolul vaccinare din cadrul Uniunii Europene.

În prezent în România se pot înscrie pentru vaccinare doar persoanele incluse în cele două etape. Totuși, potrivit declarațiilor făcute de Valeriu Gheorghiță pentru Digi24, vaccinarea persoanelor din etapa a treia ar putea începe în luna aprilie. Dar listele de așteptare ar putea să devină disponibile încă din martie. Totodată, acesta  a mai menționat că listele de așteptare vor fi deschise în funcție și de numărul de vaccinuri pe care le va primi România.

A fost atins un prag psihologic important. Valeriu Gheorghiță: ,,Este o zi importantă pentru România”!

783.505 de persoane au fost vaccinate în România

În acest moment în România au fost vaccinat conform datelor făcute publice 783.505 de persoane. În timp ce numărul celor care au fost infectați de la depistarea primului caz în țară este de  777.276. De asemenea, un raport anunțat vineri 19 februarie arăta că  547.116 persoanele vaccinate au primit ambele doze de vaccin necesare pentru imunizare.

În România campania de vaccinare a început pe 27 decembrie 2020. Primele doze care au fost trimise autorităților au fost produse de Pfizer. În prezent în campania de vaccinare sunt folosite trei vaccinuri, produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca.