Ucraina a folosit deja armamentul occidental în Donbas, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti Natalia Nikonorova, șefa Ministerului de Externe al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

„Chiar cu puțin timp în urmă a avut loc prima manifestare a acestei pompări făcute de NATO. De exemplu la Elenovka: s-a tras asupra substației electrice cu muniție de calibru 60 mm – acesta este standardul NATO. Ucraina nu a mai folosit acest calibru anterior”, a spus Nikonorova.

Kievul concentrează tot mai mult armament primit la linia de contact, iar acest lucru duce la noi bombardamente, a adăugat ministrul. Potrivit ei, Occidentul inspiră la agresiune partea ucraineană. „Ucraina este acum plină de armament, instructori, militari, care cu siguranță nu se vor dizolva pur și simplu în aer”, a mai spus aceasta, citată de Sputnik.

Ea a îndemnat țările garant ale acordurilor de la Minsk să pună capăt acestor livrări și să oblige Ucraina să respecte înțelegerile.

Din 2014, țările NATO în frunte cu Statele Unite îi furnizează Ucrainei armamente și îi antrenează forțele armate, ceea ce încalcă direct acordurile de la Minsk și influențează negativ reglementarea din Donbass. La livrările de miliarde de dolari participă, pe lângă americani, Marea Britanie, Canada, Franța, Polonia, Turcia, Lituania, Cehia, Bulgaria, România și Estonia.

Astfel, Statele Unite au expediat în Ucraina sisteme de rachete antitanc Javelin, bărci de patrulare, puști cu lunetă și stații radar de contrabaterie, Regatul Unit – lansatoare de grenade antitanc NLAW, Turcia – drone de atac Bayraktar TB2. În afară de aceasta, Kievul și Londra planifică să construiască împreună nave de război, precum și două baze pentru Marina Ucraineană, mai arată sursa citată.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<