Abordarea diagnosticării și tratării cancerului de pancreas în stadii avansate

Data actualizării: 14 iulie 2025

Cancerul de pancreas este o afecțiune diagnosticată adesea în stadii avansate, deoarece nu se manifestă prin semne sau simptome în stadiile inițiale. Conform Acad. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, factorii de risc pentru apariția unui cancer de pancreas includ moștenirea genetică, dar și stilul de viață. Această boală apare mai frecvent la persoanele obeze, la fumători și la cei cu o dietă bogată în grăsimi animale.

Riscul crescut de cancer de pancreas

Diabetul zaharat de tip 2, pancreatita cronică și ciroza hepatică sunt alți factori ce cresc riscul de a dezvolta un cancer de pancreas.

Diagnosticarea și tratamentul cancerului de pancreas

Diagnosticul se bazează pe investigații imagistice, dar este întotdeauna confirmat prin examen histopatologic. Tratamentul cancerului de pancreas depinde întotdeauna de stadiul în care este stabilit diagnosticul. Puțini pot beneficia de tratament cu viză curativă printr-o intervenție chirurgicală de anvergură numită duodenopancreatectomie. În cadrul acestei operații, sunt excizate porțiuni din duoden și pancreas, pentru a elimina tumora din organism. Este important să ne amintim că diagnosticul este adesea pus târziu la cei mai mulți pacienți, ceea ce face ca această boală să fie una dintre cele mai greu de tratat. Prevenția și informarea corectă sunt esențiale în lupta împotriva cancerului de pancreas.


Factorii de risc pentru apariția unui cancer de pancreas includ moștenirea genetică, dar și stilul de viață.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨