Acuzații aduse Secretarului american al apărării Pete Hegseth pentru oprirea livrărilor de armament către Ucraina

Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, este acuzat că a oprit unilateral o livrare convenită de ajutor militar către Ucraina, bazându-se pe îngrijorări nefondate că stocurile de arme ale SUA sunt deficitare. Aceste informaţii au fost citate de The Guardian.
Acuzații din partea democraților
Democraţii au afirmat că nu există dovezi că stocurile de arme americane sunt în scădere. „Nu ne aflăm într-un punct mai jos, din punct de vedere al stocurilor, decât în cei trei ani şi jumătate de conflict din Ucraina”, a declarat Adam Smith, democrat şi membru de rang înalt al comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor. Smith a afirmat că personalul său a „văzut cifrele” privind livrările de arme şi că nu există nicio justificare pentru suspendarea ajutorului acordat Ucrainei.
Detalii despre ajutorul militar promis
Un lot de rachete de apărare aeriană şi alte muniţii de precizie urmau să fie trimise în Ucraina. Ajutorul fusese promis de SUA în timpul administraţiei Joe Biden, anul trecut. Dar Pentagonul a oprit livrarea, iar NBC a relatat că decizia a fost luată exclusiv de Hegseth, şeful Pentagonului. Fost prezentator al Fox News, el a fost anterior criticat pentru că a dezvăluit planuri de atac militar pe două grupuri de chat de pe aplicaţia de mesagerie Signal, unul dintre acestea incluzând accidental un jurnalist.
Armele a căror livrare este întârziată includ zeci de rachete interceptoare Patriot care pot apăra împotriva atacurilor cu rachete ruseşti, precum şi obuziere şi alte sisteme de rachete. Când a fost întrebat joi de un reporter despre suspendarea livrărilor către Ucraina, preşedintele Donald Trump a afirmat că aceasta era necesară deoarece „Biden a golit întreaga ţară, dându-le arme, şi trebuie să ne asigurăm că avem suficiente pentru noi”.
„Această revizuire a capacităţilor este efectuată pentru a se asigura că ajutorul militar al SUA este în concordanţă cu priorităţile noastre de apărare”, a declarat miercuri reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell.
Decizia Pentagonului a surprins membrii Congresului, precum şi Ucraina şi aliaţii europeni ai SUA.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨