Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 a fost adoptată recent de Parlament și aduce o veste bună pentru toți cetățenii. Ajutorul de deces se va majora începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform proiectului legii. Este vorba despre o creștere considerabilă, de 778 de lei, care va aduce un plus de siguranță financiară familiilor îndurerate.
[read more]
Conform noului proiect de lege, ajutorul de deces va fi de 7.567 lei, începând cu data menționată anterior. Această majorare vine în contextul creșterii costurilor de trai și a nevoii de sprijin financiar în momentele dificile. Astfel, statul își propune să ofere un sprijin real familiilor care trec prin pierderea unei persoane dragi.
Pe lângă creșterea sumei acordate, este important de menționat și faptul că ajutorul de deces poate fi solicitat și de către rudele persoanelor care la momentul decesului nu erau asigurate în sistemul de stat sau nu erau pensionari. În astfel de cazuri, ajutorul de deces reprezintă jumătate din cuantumul acordat pentru decesul unui asigurat sau pensionar, ceea ce înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2024, rudele acestora vor putea beneficia de un ajutor de deces în valoare de 3.784 lei.
Reclamă
Cine poate beneficia de ajutorul de deces și cum se poate solicita?
Potrivit legislației în vigoare, ajutorul de deces poate fi solicitat de către următoarele categorii de persoane:
- Soțul/soția celei/celui decedat
- Copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani, sau până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani
- Părinții și bunicii oricăruia dintre soți
Pentru a obține ajutorul de deces, este necesară depunerea unei cereri tip însoțite de mai multe documente. Printre acestea se numără: certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului, actul de stare civilă din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, și, după caz, documente care atestă calitatea de tutore, curator sau mandatar. De asemenea, este necesară prezentarea de dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Pentru copiii inapți în vârstă de peste 18 ani, se va solicita un act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, care să ateste boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia. De asemenea, se va cere și o adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii. Pentru a dovedi calitatea de asigurat la data decesului, se va solicita de asemenea și un extras din REVISAL, după caz.
Concluzie
Majorarea ajutorului de deces începând cu 1 ianuarie 2024 reprezintă o măsură importantă pentru sprijinirea familiilor aflate în situații dificile. Creșterea sumei acordate va aduce un plus de siguranță financiară și va contribui la diminuarea povarării financiare în astfel de momente. Este esențial ca toți cetățenii să fie la curent cu drepturile lor și să știe cum să solicite ajutorul de deces în caz de nevoie. Statul trebuie să fie alături de cetățeni în momentele grele și această măsură este un pas în direcția cea bună.
[/read]