În cursul zilei de marți, 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Decizia vine ca urmare a creșterii îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă în țară, dar și a numărului mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase ale copiilor infectați. Până în acest moment, au fost înregistrate aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe din România.
[read more]

Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților

Pe lângă declararea epidemiei, Ministerul Sănătății a anunțat că va derula o campanie de informare a părinților, în colaborare cu medicii de familie, pentru a încuraja o mai bună aderență la programul de vaccinare a copiilor. Rujeola este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință, mai ales la copiii nevaccinați. Este important ca părinții să fie conștienți că, în unele cazuri, evoluția acestei boli poate fi gravă și pot apărea complicații.

Reclamă

De asemenea, acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili. Aceste cifre reflectă un trend descrescător al vaccinării în ultimii 10 ani. Campania de informare va avea ca scop conștientizarea părinților cu privire la importanța vaccinării și va oferi informații corecte și verificate despre rujeolă și vaccinare.

Eforturile autorităților pentru controlarea epidemiei

Ministerul Sănătății va colabora strâns cu autoritățile locale și cu medicii de familie pentru a identifica și monitoriza cazurile de rujeolă. De asemenea, vor fi luate măsuri pentru a asigura accesul la vaccinare în comunitățile afectate și pentru a combate dezinformarea legată de vaccinuri.

Specialiștii în sănătate publică recomandă ca toți copiii eligibili să fie vaccinați împotriva rujeolei, iar părinții să consulte medicii de familie pentru informații suplimentare și programarea vaccinării. Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea rujeolei și a complicațiilor asociate acesteia.

Epidemia de rujeolă reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice și necesită o acțiune urgentă și coordonată din partea autorităților, a medicilor și a părinților. Prin campania de informare și eforturile de control, se speră că numărul cazurilor de rujeolă va fi redus și că se va reuși oprirea răspândirii virusului.

Astfel, este responsabilitatea noastră să fim informați și să acționăm în interesul sănătății copiilor noștri și al întregii comunități. Prin vaccinare și respectarea măsurilor de igienă și siguranță, putem contribui la oprirea epidemiei de rujeolă și la protejarea sănătății tuturor.
[/read]