Institutul Public de Sănătate a informat că 77 de cazuri ale acestei variante noi apărute, din India, denumită B1617, au fost depistate în Anglia. Dintre acestea 73 au fost descoperite în Marea Britanie și 74 în Scoția. Un cercetător român de la Oxford a vorbit despre această nouă tulpină și a anunțat cât este de periculoasă.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că această nouă tulpină a virusului ar putea fi mai infecțioasă decât toate celelalte existente, chiar și decât cea descoperită în Marea Britanie, care era mult mai contagioasă decât celelalte.

Alertă! O nouă tulpină, apărută

„Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție”, a anunțat Ștefan Dascălul.

El explică faptul că în prezent, în India există un număr foarte mare de cazuri, cauzate cel mai probabil de noua tulpină, care pare să fie mult mai contagioasă. De asemenea, cercetătorii se tem că față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.

Acestea sunt doar speculații, o decizie clară în privința acestei noi tulpini va fi luată după ce vor fi efectuate mai multe teste, pentru a se observa cât de bine răspunde sistemul imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină. Așa se va observa cât de mult influențează dubla mutație eficacitatea răspunsului imunitar al organismului.

Varianta din India a coronavirusului este mai contagioasă

Expertul este optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei Spike, însă restul proteinei rămâne funcționară. Omul de știință este convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va fi suficient de bun pentru a proteja omul de dezvoltarea simptomelor grave cauzate de infecția cu coronavirus.

Alertă internațională! A fost descoperită o nouă mutație a coronavirusului! Cât de periculoasă este

„De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină”, a declarat Ștefan Dascălu la RFI.

Tulpina din India poate afecta eficacitatea vaccinurilor

Expertul a mai menționat faptul că virusul nu se poate multiplica la infinit, însă este suficient să avem doar câteva mutații pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar să apară.

OMS a anunțat, joi, că a informații și are „pe radar” o variantă a Covid-19 descoperită în India, însă nu se știe dacă are legătură cu creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri de coronavirus în această țară.