Laboratorul clinicii Medlife a informat Institutul Național de Sănătate Publică de prezența a două cazuri cu noua tulpină de coronavirus în România. Este vorba despre o femeie, din București, care provine dintr-un focar de Covid-19, din care unul a fost confirmat cu noua tulpină sud-africană. Al doilea caz este un bărbat turc, care era în Argeș, asimptomatic, testat la cerere pentru că urma să plece în Turcia.

Au fost descoperite primele cazuri cu tulpina sud-africană la noi în țară

Conform unui comunicat al Medlife, s-au făcut 93 de teste, dintre care două conțineau tulpina din Africa de Sud și 72 tulpina din Marea Britanie.

Cercetătorii din cadrul Medlife au descoperit până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina britanică și două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, după ce au analizat aproximativ 600 de probe.

Conform raportului, infectările cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Alexandria – 1 pacient.

Tulpina sud-africană, mult mai contagioasă

Conform specialiștilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană a coronavirusului este mult mai contagioasă decât varianta originală a virusului. Totuși, nu există date care să demonstreze că această mutație ar provoca cazuri mai severe comparativ cu celelalte mutații.

Alertă maximă în România! Au fost descoperite primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană

Mai mult, specialiștii au explicat faptul că până în prezent nu s-a observat creșterea ratei de decese din cauza acestei tulpini. Ce este grav în legătură cu noua mutație sud-africană este faptul că se răspândește mult mai rapid decât varianta originală a virusului.

Sunt eficiente vaccinurile anti-Covid în privința noii tulpini?

Varianta acestui virus a fost descoperită pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud. Până în acest moment, mutația s-a răspândit în aproape 50 de țări.

Cât despre eficiența vaccinurilor în cazul noii mutații sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu sunt suficiente dovezi care să arate faptul că vaccinurile sunt ineficiente în privința tulpinilor apărute până acum.