Se schimbă din nou regulile de călătorie! De această dată sunt afectați românii care sunt plecați în Regatul Unit al Marii Britanii și planifică să vină în concediu în România.

Regatul Unit al Marii Britanii a fost inclus de România pe lista țărilor roșii în care riscul epidemiologic este ridicat. Țara trece astfel din scenariul galben în cel roșu. Cetățenii care vin în România din Regatul Unit vor trebui să se supună mai multor reguli.

Noi reguli pentru cetățenii care vin din Regatul Unit al Marii Britanii

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că tulpina indiană de Covid – 19 se răspândește rapid pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii. Țara este amenințată de un nou val de îmbolnăviri, asta după ce în ultima perioadă numărul cazurilor de infectări cu Covid – 19 a scăzut semnificativ.

Conform deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), toate persoanele care vin din Regatul Unit sunt obligate să stea în carantină pentru două săptămâni. Noile reguli intră în vigoare de la data de 1 iunie 2021.

Sunt exceptate de la măsura carantinei acele persoane care au fost vaccinate anti – coronavirus. Este recomandat ca deplasarea în afara țării să aibă loc după 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze de ser anti – coronavirus.

Persoanele care au intrat în carantină au posibilitatea ca după 10 zile de la sosire să efectueze un test RT PCR pentru coronavirus. Dacă rezultatul este negativ, atunci carantina poate fi scurtată la 10 zile.

Mai sunt exceptate de la măsura carantinei acele persoane care pot dovedi că în ultimele 90 de zile au avut coronavirus și s-au vindecat.

Prin decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a mai stabilit ca cetățenii străini care vin din state terţe să fie obligați să stea în carantină pentru 14 zile.

„Instituirea măsurii carantinei, pentru o perioadă de 14 zile, pentru cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România din țările terțe, indiferent de zona în care este încadrată țara din care sosesc, cu anumite excepții. Condiționarea intrării în România în funcție de statusul vaccinal, întrucât în lista verde figurează state terțe pentru care situația infecțiilor covid nu este pe deplin cunoscută la nivel internațional”, conform CNSU.