Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, susține că închiderea magazinelor mai devreme, în zonele unde rata de infectare este mai mare, nu este o decizie bună, fiindcă nu a făcut altceva decât să producă și mai multă aglomerație în rândul cetățenilor. Conform acestuia, cozile s-au mutat de la magazine la benzinării.

Conform acestuia, ideea aceasta este la fel ca cea de anul trecut când s-au închis piețele agroalimentare. Pe atunci, fostul guvern spunea că este mai puțin riscant să mergi la supermarket decât într-o piață. Și atunci a fost provocat același efect, și anume supermarketurile au fost foarte aglomerate. Și pe atunci, spune Rafila, sfătuia autoritățile că este mai bine să fie mai multe spații deschise și un interval mai lung de timp.

Rafila: Aplicăm metode în care nu logica e pe primul loc

„Se pare că noi aplicăm metode în care nu logica e pe primul loc, ci diverse opinii ale unor oameni care au instinctiv ideea că, cu cât produci mai multe restricții, cu atât ajungi să controlezi epidemia. Din păcate, nu este așa. Eu cred că întotdeauna trebuie să existe un echilibru între măsurile pe care le iei, gradul de acceptabilitate al măsurii și efectul pe care îl au asupra sănătății publice”, a declarat Alexandru Rafila la Digifm.

Conform acestuia, în acest moment, în loc să fie vorba despre un parteneriat între autorități și populație, acum sunt formate două tabere opuse în țară, iar scopurile de sănătate publică sunt mai greu de atins în cazul în care unii oameni sunt ostili unei anumite măsuri.

PSD nu crede în eficiența măsurii închiderii magazinelor la ora 18

PSD, formațiunea din care face parte și Rafila, nu a fost de acord de la început cu măsura închiderii magazinelor, considerând că aceasta are un impact cu efecte devastatoare atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra societății în ansamblul ei.

Alexandru Rafila critică în termeni foarte duri Guvernul Cîțu! Ce fac greșit autoritățile în combaterea pandemiei

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a fost clar atunci când a spus că măsura dă rezultate, motiv pentru care va rămâne în  vigoare.

”Am văzut situația economiei din România dacă nu făceam nimic. Am văzut cum numărul persoanelor infectate a crescut de la 2.000 pe zi, la 6.000 în doar câteva zile. Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul iar prima măsură luată de toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce mobilitatea. Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare, asta înseamnă că ceva impact a existat”, a adăugat el, informează digi24.ro

Situație gravă la terapie intensivă

Decizia de a închide magazinele la ora 18 în zonele unde rata de infectare a coronavirusului depășește 7,5 la mia de locuitori a fost luată de autorități în momentul în care cifrele de infectare au explodat. Ne aflăm în al treilea val al pandemiei de coronavirus, însă marea problemă este că acum apar noi tulpini, mult mai contagioase decât variantele inițiale, iar cei mai afectați sunt tinerii. Situația de la terapie intensivă este foarte gravă, fiindcă toate paturile sunt ocupate. În acest moment, la noi în țară peste 1.400 de pacienți se află internați la ATI, fiind în stare foarte gravă.