Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, este de părere că în acest moment, situația se îndreaptă spre înrăutățirea indicatorilor care se referă la evoluția pandemiei de coronavirus la noi în țară.

El spune că cifrele erau în scădere în ceea ce privește incidența cumulată. În continuare, explică specialistul, testarea rămâne un punct vulnerabil, iar dacă până spre toamnă se credea că lucrurile vor reveni oarecum la normal și chestiunea cu testarea devine abordată și profesionist și echilibrat la nivel național, în prezent lucrurile sunt stricate.

„Din noiembrie lucrurile s-au cam stricat pentru că am intrat într-o logică politică şi atunci s-a cam pierdut direcţia. Ea nu a fost recâştigată după alegeri”, a declarat Alexandru Rafila.

Încrederea românilor în autorități este zdruncinată

El consideră că în acest moment, în care încrederea românilor în autorități nu este foarte mare, restricțiile nu sunt productive fiindcă oamenii va ocoli restricțiile. Mai clar, aceștia vor prefera să se testeze acasă, antigen, iar deseori, cei care au rezultate pozitive nu vor anunța autoritățile, fiindcă nu vor dori să intre în carantină, și astfel cazurile de infectare vor crește în continuare.

De asemenea, el consideră că în ultima perioadă, românii au asistat la o perioadă de bâlbe, de declarații contradictorii între cei care au situația generată de pandemie în mâini. Totodată, deputatul PSD critică și măsura închiderii magazinelor la ora 18:00.

Alexandru Rafila distruge speranțele românilor: Restricțiile nu dau rezultate! Sunt chestiuni care nu au fir logic

El spune că măsura este ilogică, fiindcă după trei zile de la introducerea ei, premierul a anunțat că măsura a dat rezultate și incidența a scăzut. Totodată, Cîțu a spus să înainte de Paște măsura va fi ridicată, „fiindcă atunci, circulația virusului nu este influențată de această măsură”.

Rafila consideră că măsurile pe care le iau autoritățile nu au fir logic.

Ce măsuri respectă românii la ora actuală

În acest moment, în România sunt câteva măsuri pe care oamenii trebuie să le respecte cu strictețe. În primul rând, portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise.

De asemenea, circulația este limitată după ora 22:00, însă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică oamenii nu au voie să iasă din case după ora 20:00. Totodată, în aceste zile de weekend, magazinele se închid la ora 18:00, măsură dur criticată de Opoziție.

Dacă rata de infectare depășește cifra de 7,5 la mia de locuitori, atunci măsurile de restricție din weekend devin valabile și în cursul săptămânii.