Aliatii europeni solicita SUA sa evite o reducere brusca a trupelor americane in Europa pentru a preveni destabilizarea NATO

Data actualizării: 9 aprilie 2025

Aliatii europeni solicita Statelor Unite ale Americii sa se coordoneze cu privire la orice plan de reducere a prezentei militare americane pe continent, pentru a evita destabilizarea apararii NATO, conform Bloomberg. Aceasta preocupare vine in contextul in care canalele normale de comunicare au fost intrerupte datorita tulburarilor administrative aduse de administratia Trump la Washington.

Retragerea trupelor din Europa de Est

NBC News a relatat ca SUA iau in considerare retragerea a pana la 10.000 de militari din Europa de Est, inclusiv din Romania si Polonia. Oficialii europeni au acceptat ca administratia presedintelui Donald Trump va retrage aproape sigur o parte din cele aproximativ 80.000 de trupe americane desfasurate in Europa, inclusiv din unele dintre tarile estice cele mai expuse la amenintarea Rusiei.

„Aliatii se concentreaza acum pe atenuarea celui mai grav efect al unei astfel de schimbari”, arata jurnalistii Bloomberg.

Consecintele unei retrageri rapide

Viteza unei eventuale retrageri a SUA ar putea fi un factor important in adancirea vulnerabilitatii Europei. Continentul ramane puternic dependent de conducerea militara a Washingtonului, iar liderii se straduiesc sa isi dezvolte propriile capacitati. Acest efort este agravat de diviziunile profunde din cadrul UE, cu privire la modul de finantare a cresterii cheltuielilor militare si de stimulare a sectorului european de aparare, aflat in criza.


In contextul acesta, oficialii europeni continua sa prezinte Washingtonului argumente politice cu privire la beneficiile prezentei sale militare pe continent. Un diplomat european de rang inalt a declarat ca incearca sa convinga SUA ca trupele americane de pe continent proiecteaza putere politica.

Citește și:

Chiar si o retragere limitata a trupelor ar semnala diminuarea angajamentului SUA fata de statele din prima linie a NATO, precum Polonia si Romania. O astfel de miscare ar putea adanci diviziunile din cadrul aliantei si ar incuraja Moscova, ale caror trupe continua sa avanseze in Ucraina.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte a exprimat aceleasi preocupari, insistand asupra faptului ca este increzator in angajamentul SUA de a apara aliati NATO in caz de atac: „Europa trebuie sa stie ca Unchiul Sam inca ne sprijina”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨