Alte două țări europene ar putea utiliza curând în campaniile de imunizare în masă a cetățenilor vaccinul rusesc Sputnik V. Estre vorba despre Slovacia și Croația, țări care poartă deja discuții cu oficialii Rusiei pentru achiziționarea de doze de vaccin anti – Covid – 19.

Alte două țări europene ar putea folosi curând în campanii vaccinul rusesc Sputnik V

Discuții pentru achiziția de doze de vaccin Sputnik V

Sunt negocieri intense între Slovacia, Croația și Rusia pe această temă. Conform Politico, deja mai multe state din Uniunea Europeană (UE) iau în calcul să introducă în campania de vaccinare și serul dezvoltat de ruși. Condiția este însă ca Sputnik V să primească avizul din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Guvernul Slovaciei va discuta, joi, cu oficialii ruși pentru achiția de doze de vaccin. De asemenea, ministrul Sănătății slovac, Marek Krajči, spune că înainte să fie utilizat, serul va fi analizat de specialiști. Oficialii slovaci se arată încrezători în acest ser, însă susțin că mai trebuie făcute studii pentru a se demonstra că vaccinul este sigur.

De asemenea, Rusia este încrezătoare că vaccinul va primi undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).  Serul ar putea fi autorizat în aprilie. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dezminte informațiile și susține că până în acest moment Rusia nu a cerut Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) un aviz în acest sens.

„Este oportun ca guvernul să înceapă discuțiile cu partea rusească despre stocurile de Sputnik V”, a scris, pe Facebook, premierul slovac Igor Matovič.

Vaccinul Sputnik V

Vaccinul Sputnik V este deja distribuit în Serbia. Serul rusesc este folosit și în campania de imunizare din Ungaria, aceasta fiind prima țară membră a Uniunii Europene (UE) care a autorizat utilizarea unui vaccin rusesc.

În Ungaria, Sputnik V a început să fie injectat populației în ciuda faptului că nu a primit autorizarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Agenția se confruntă cu o presiune uriașă din cauza faptului că livrările de la Moderna, Pfizer/BioNTech și AstraZeneca înregistrează întârzieri. Din acest motiv ar trebui urgentată autorizarea unor noi vaccinuri anti-coronavirus.