Alunecare de teren în Maramureș formează un crater de 30 de metri, evacuări preventive în zonă

Data actualizării: 21 iulie 2025

O alunecare de teren s-a produs recent în localitatea Coștiui, județul Maramureș, pe locul unei foste mine de sare. Acest eveniment neașteptat a creat un crater cu un diametru de 30 de metri și o adâncime de 10-15 metri. În urma acestui fenomen, șapte persoane din cinci imobile au fost evacuate preventiv, potrivit surselor.

Plan de măsuri pentru consolidarea zonei

Autoritățile locale au stabilit un plan de măsuri pentru consolidarea zonei și monitorizează constant evoluția fenomenului. „Primarul comunei Rona de Sus a anunţat conducerea Instituţiei Prefectului-Judeţul Maramureş despre prăbuşirea unei suprafeţe de teren în localitatea Coştiui, în zona fostei mine de sare. Subprefectul Rudolf Stauder a convocat Grupul de Suport tehnic din cadrul C.J.S.U. Maramureş şi s-a deplasat la faţa locului pentru evaluarea situaţiei”, a transmis, luni seară, Prefectura Maramureş.

Conform datelor primite, prăbuşirea terenului este în evoluţie, pe o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi. „Am dispus măsurile necesare pentru delimitarea şi izolarea zonei, dar şi pentru protecţia cetăţenilor care locuiesc în zona afectată de prăbuşirea terenului. O gospodărie este în pericol, dar este nelocuită. Preventiv s-a procedat la evacuarea a şapte persoane din cinci imobile”, a declarat subprefectul Rudolf Stauder.


Monitorizarea evoluției fenomenului

Specialişti din cadrul grupului de suport au dispus un plan de măsuri pentru punerea în siguranţă a zonei. „În urma prăbuşirii terenului s-a format un crater cu un diametru de 30 de metri şi o adâncime de aproximativ 10-15 metri. Prăbuşirea terenului a antrenat opt pomi fructiferi (pruni), care erau plantaţi în zona craterului”, a mai transmis Prefectura Maramureş. Planul de măsuri stabilit include: elaborarea unor studii de specialitate pentru stabilirea celor mai eficiente soluţii de consolidare a zonei şi a obiectivelor afectate de prăbuşirea terenului; montarea de indicatoare rutiere pentru restricţionarea circulaţiei şi devierea acesteia pe alte drumuri secundare; monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului de prăbuşire de către autorităţile administraţiei publice locale, C.L.S.U. Rona de Sus, SVSU Rona de Sus şi poliţie, pe o perioadă de o săptămână, iar în funcţie de evoluţia fenomenului aceasta poate fi prelungită.

Citește și:

În funcţie de evoluţia situaţiei se are în vedere extinderea ariei de protecţie, a mai adăugat subprefectul Rudolf Stauder.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨