Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre și de aceea nu este întotdeauna ușor să-i găsim soluții mai rapide și mai eficiente. Însă, puțină lume știe că există posibilitatea de a beneficia de analize medicale decontate prin CAS, chiar și atunci când furnizorul de investigații și-a epuizat deja fondurile din partea CAS din acea lună. Astfel, pacienții cronici sau cei trecuți de 40 de ani, pot să se programeze mai rapid pentru analize, atunci când pe biletul lor de trimitere prin CAS scrie „Monitor” sau „Prev” 5.

[read more]

Conform unei listări a categoriilor stabilite de Ministerul Sănătății și CNAS, pacienții indiferent de vârstă, pot beneficia rapid de analize medicale decontate dacă le sunt recomandate pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni. Este important de menționat că pe biletul de trimitere trebuie să fie trecute cuvântul Monitor și codul aferent pentru ca pacientul să poată beneficia de investigații fără să fie pus pe lista obișnuită de așteptare.

Pe lângă această categorie, există și termenul „PREV” 5, care se referă la analizele de prevenție. În mod normal, acestea sunt încadrate în limita fondurilor disponibile din partea CAS, însă pentru persoanele trecute de 40 de ani, analizele medicale de prevenție se pot face prin CAS, chiar dacă a fost depășit plafonul lunar acordat furnizorului de investigații paraclinice. Pentru a beneficia de aceste analize, este necesar ca pe biletul de trimitere să fie menționat PREV și codul 5, aferent acestei categorii de pacienți.

În general, pacienții care au bilet de trimitere de la medicul specialist sunt nevoiți să aștepte destul de mult timp pentru a-și efectua gratuit analizele medicale, conform unei liste de așteptare. Însă, mulțumită acestei modificări legislative, există posibilitatea ca pacienții să beneficieze de un proces mai rapid și mai eficient în ceea ce privește analizele medicale.

În concluzie, este important să ținem cont de aceste categorii de pacienți și de termenii de pe biletele de trimitere pentru a ne putea bucura de drepturile noastre în ceea ce privește sănătatea. Deși puțin cunoscute și probabil neglijate în multe situații, aceste modificări legislative ne pot ajuta să ne protejăm mai bine și să avem acces la servicii medicale mai bune și mai rapide.

[/read]