Cazul bărbatului care a luat doi muncitori ostateci și pe care a ajuns să-i ucidă într-un final a șocat pe toată lumea. Dar primele concluzii care au reieșit în urma anchetei sunt și mai șocante.

Reprezentanții Poliției Române au prezentat primele concluzii în urma controlului început. Potrivit declarațiilor făcute, printre cauzele care au dus la acest deznodământ tragic, se numără modul de intervenție, felul în care s-a făcut documentarea, modul de angrenare a resurselor, dar și modul în care s-a coordonat întreaga operațiune.

Polițiștii nu l-au luat în serios pe agresor

Iar unul dintre detaliile cele mai șocante arată că polițiștii care au mers la această intervenție, nu au încercat să acționeze cum trebuie. De fapt, întreaga situație a fost luată în derâdere. S-a aflat că aceștia aveau cheia apartamentului și cu toate acestea nu au încercat să o folosească.

Acestea nu sunt singurele detalii care șochează. Cu toate că pe parcursul operațiunii polițiștii care au participat la avea obligația de a ține pornite bodycam-urile până când întreaga misiune era finalizată, după cum scrie Digi24, ei nu au făcut acest lucru.  Camerele au fost pornite și oprite în mod repetat. Cu toate acestea în momentul în care dialogau cu agresorul, camerele au rămas pornite. Ceea ce a arătat dialogul absurd pe care îl au purtat cu agresoru.

Mai mult decât atât unul dintre polițiști chiar i-a strigat agresorului să deschidă ușa.

„Deschide, bă, ușa, să intrăm!”, iar bărbatul a răspuns de la balcon: „Cine ești tu, mă?”. Moment în care polițistul i-a răspuns: „Sunt și eu, pe aici”.

Răspunsul oferit de agent a stârnit amuzamentul celorlalți polițiști prezenți. De fapt, ei au continuat să ia în derâdere cererile bărbatului.

Ancheta în cazul Onești scoate la iveală detalii șocante despre felul în care au acționat polițiștii: ,,Deschide, bă, ușa, să intrăm!”
Foto: Adevarul

S-a ignorat trecutul violent al agresorului

Un alt lucru care a fost ignorat cu bună știință a fost faptul că agresorul avea un trecut violent. El acea patru dosare de violență la activ, iar unul dintre aceste dosare fusese deschis chiar în 2021. Atunci bărbatul a atacat o femeie, după ce a intrat peste ea în casă a început să o amenințe cu un cuțit. Cu toate că dosarul cu pricina a fost închis în momentul în care victimă a ales să își retragă plângerea, polițiștii nu au acordat atenție acestui aspect.

Mai mult, datele care au ajuns la superiorii din București au fost transmise eronat. L-au prezentat pe Gheorghe Moroșan drept un pensionar care și a pierdut apartamentul la începutul acestui an. Fără a menționa nimic despre dosarele sale.

Superiorii de la București anunțați foarte târziu

Un alt lucru care a ieșit la iveală a fost faptul că s-a raportat totul destul de târziu, pe WhatsApp. Când în mod normal pentru o asemenea situație raportarea către superiori ar fi trebuit făcută, conform legii, în sistemul informatic al poliției.

Informarea a plecat de la Onești către IPJ Bacău după ora 16:00, ceea ce înseamnă că trecuseră mai mult de patru ore de când agresorul îl luase ostatici pe cei doi bărbați. Și potrivit celor de la Digi 24, IPJ Bacău a anunțat despre ce se întâmplă abia la ora 19:00. Adică au trecut încă alte două ore. În plus cei care ar fi trebuit să se ocupă de coordonarea situației, adică șeful SAS Bacău, șeful trupelor speciale și adjunctul IPJ Bacău au mers la fața locului, după o perioadă îndelungată. În tot acest timp, adjunctul IPJ Bacău a stat și a căutat pe internet și pe Interpol, care este procedura de intervenție în cazul unei luări de ostateci.

 

Superiorii din Poliție vorbesc despre deficiențe grave

Potrivit declarațiilor făcute de cei trei șefi ai poliției au existat deficiențe grave în operațiunea de la Onești.

 “Prima concluzie în cadrul gestionării sesizării, polițiștii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existența antecedentelor penale, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia și nici referitor la amenințările acestuia adresate anterior comiterii faptelor. Din verificările efectuate a reieșit că modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator. Negociatorul nu a fost informat despre dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112. Astfel, nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, a declarat
Florentin Brăcea, adjunct al Inspectorului General.

Sursa: Digi24